Ha Ön is azon százmilliók közé tartozik, akik letöltötték a Gmail alkalmazást az iPhone-jukra, a Google új nyilatkozata az adatgyűjtési gyakorlatáról az Ön számára is komoly biztonsági veszélyt jelent. Még ma érdemes törölni az app-ot a telefonról – az okok a következők.

A múlt hét nagy híre a Google bejelentése volt, hogy elhagyja a személyre szabott, kereskedelmi célú nyomon követést. A harmadik fél által használt nyomkövető sütik kiszűrését, a többi nagy böngészőhöz hasonlóan, már jelenleg is igyekszik megszüntetni. Egy pillanatra figyelmen kívül hagyva, hogy a Google jelenlegi nyomkövetési gyakorlata ellen is kivizsgálás folyik, jó hír, hogy az adatvédelem terén az Apple gyakorlata irányába indult el a Google is.

A felhasználók adatainak a védelme alapvetően elvi kérdés, vagy meg vagyunk győződve a fontosságáról vagy nem. A Google kicsit megkésve, de elkezdte hozzáadni az adatvédelmi részletezést az Apple App Store-ban található termékeihez – köztük a YouTube-hoz és a Gmail-hez. E részletek megismerése jelentős előrelépést jelent az adatvédelem terén, mert segítségükkel a felhasználók megismerhetik, hogy az adott app milyen adatokat gyűjt róluk és alkalmazza azokat kereskedelmi vagy manipulatív célokra.

Látva a Gmail app adatvédelmi címkéjén a részleteket, nem dőlhetünk elégedetten hátra, sőt. Összehasonlítva az Apple Mail, vagy az Outlook jellemzőivel, nem csak a gyűjtött adatok mennyisége feltűnő, de az is, hogy azonosító és helyzetjelző adatainkat hirdetési célokra kiadja harmadik fél számára.

Zak Doffman kibervédelmi szakértő kérdésére a Google azt válaszolta, hogy az adatgyűjtésük arra irányul, hogy “hasznos és személyreszabott élményt tudjanak nyújtani a Google termékek felhasználóinak, beleértve a gyorsabb böngészést és az automatikus ajánlásokat”. Hozzátéve, hogy felhasználóik “irányítani tudják, hogy mely tevékenységük legyen elmentve vagy bármikor törölve”.

Bár a Google hangsúlyozza, hogy hirdetési gyakorlata nem érinti alkalmazásaink tartalmát, tudjuk jól, hogy a metaadatok is árulkodók lehetnek. Tommy Mysk kibervédelmi kutató azt valószínűsíti, hogy a Gmail telefonos applikációja több adatot gyűjt rólunk, mint ha böngészőből vagy az Apple levelező kliensén keresztül nyitjuk meg a szolgáltatást.

Adataink értékesek, mivel rajtuk keresztül világosan körvonalazódik az életünk. Online vásárlásaink feltárják egészségügyi állapotunkat, kapcsolatainkat, vallási és politikai meggyőződésünket, gyerekeink életkorát, stb. A Google alapvető üzleti modellje a hirdetéseken alapul. Számos egyéb szolgáltatása, mint a távoktatásban használt Google Meet vagy a YouTube még a Gmailnél is több adatot kínál a hirdetők számára.

Jake Moore, az ESET szakembere arra figyelmeztet, hogy “a Gmail appot letöltő iPhone-felhasználók tönkre teszik az Apple adatvédelmi ökoszisztémáját.” Az Apple Mail azonban lehetővé teszi a Gmail alkalmazását, ezért mindazok számára, akik ragaszkodnak a Gmailhez azt javasoljuk, hogy az Apple Mail kliensen keresztül használják azt, megvédve ezáltal adataik jelentős részét.

Gondoskodjon Ön is céges és személyes adatainak megfelelő védelméről! Kérje a Kerubiel szakembereinek segítségét a megfelelő telefonos alkalmazások kiválasztásához és biztonságos működésük kialakításához!

Forrás