Az elmúlt hétvége alatt nagyot nőtt a Concordia University of Michigan népszerűsége. Elképedt diákok és felhasználók osztották meg azokat a reklámajándékokat és pólókat, melyeken az egyetem rövidítése szerepelt nagybetűkkel: CUM (magyarul: ondó).

A Concordia University fenntartója a Missouri Evangélikus Egyház, mely a protestáns egyházak között is a kifejezetten konzervatív nézeteiről híres. Ekkora naivitás vagy hiba a marketing részéről sem az egyetem, sem az egyház megítélésének nem tesz jót. De nem is erről van szó!

Lisa Liljegren, az egyetem stratégiai kommunikációjáért felelős alelnöke azt nyilatkozta, hogy e termékeket nem ők készíttették, és semmi közük a Prep Sportswear online boltjához, ahol mindez kapható. Ráadásul az egyetem nem is a CUM rövidítést használja, hanem a CUAA-t (Concordia University Ann Arbor)  “Elképzelésünk sincs, hogy történhetett mindez. Számunkra is meglepetés volt, amikor valaki feltette a TikTokra azt logózott sapkát, mely egy éjszaka alatt szinte felrobbantotta az internetet.”

A Prep Sportswear egy olyan honlap, mely lehetővé teszi a felhasználói számára, hogy online ajándékboltot hozzanak létre reklámtermékeik számára. Mindeddig megvolt annak is a lehetősége, hogy saját “egyetemi” ajándékboltot nyisson, bár az eset után ezt az opciót törölték. Jelenleg nem tudni még, hogy ki áll a Concordia University Michigan ajándékbolt mögött.

Már korábban is adódtak gondok az online ajándékboltok körül, Doggface 208 be is perelte a Culture Kings oldalt, mert felhasználták az arcát a pólóik reklámozásához. A Wired 2020 márciusában már felhívta a figyelmet az on-demand nyomtatással foglalkozó cégek adatvédelmi és védjegyfelhasználási visszaéléseire.

A fake news és a deep fake korában talán nem is annyira meglepő egy-egy ilyen eset, mely beláthatatlan károkat tud okozni egy-egy cég vagy egyetem megítélésének. Az ominózus TikTok-videót megtekintő 760.000 ember töredékéhez fog csak eljutni a helyzetet tisztázó cikk, míg az egyetem dolgozói és tanulói még hetek múlva is a gúnyolódás céltáblái lesznek.

Gondoskodjon céges adatainak védelméről és cége jóhírének megőrzéséről! A Kerubiel tanácsadó szakemberei és Dellei László, az ISACA GDPR nagykövete várja megkeresését.

Forrás