Vasárnap este egy telefonhívás futott be Oregonban az egyik internetszolgáltatóhoz, melynek következtében számos olyan honlap vált elérhetetlenné, ami a 8chan/8kun és a QAnon szélsőséges nézeteket valló csoportjaihoz köthető.

Magyarországon az Amerikai elnökválasztással kapcsolatban került elő a QAnon neve, akik egy olyan globális összeesküvéselméletet hirdető csoport, mely Donald Trump hallgatólagos támogatását élvezi. Nézeteik szerint sátánista pedofilok jelentik a globális háttérhatalmat, akik nemzetközi gyerekkereskedelmet folytatnak és Trump életére akarnak törni. Az FBI 2019-ben a QAnont nemzeti szintű terrorfenyegetésnek minősítette, mivel egyes támogatóinak neve felmerült több, az említett szélsőséges nézetekből fakadó erőszakos cselekmény kapcsán.

Az 8chan, ami tavaly átnevezte magát 8kun-ra, szoros kapcsolatot ápol olyan csoportokkal, melyek a fehérek felsőbbrendűségét, neonáci és antiszemita nézeteket hangoztatnak, és nem riadnak meg, hogy fegyverrel ia képviseljék nézeteiket. 2019-ben kiderült, hogy három tömeggyilkos is a 8chan-on publikálta a hitvallását, sőt ugyanitt élőben közvetítette a gyilkosságokat. Ezt követően az internet-szolgáltatók sorra elutasították őket.

A QAnon és a 8kun honlapjai egyetlen internetszolgáltatón, a vancouveri VanwaTech-en keresztül kapcsolódnak a világhálóra. Korábban többen felszólították a céget, hogy szüntesse be szolgáltatásait az ominózus csoportok számára, de a tulajdonos, Nick Lim a szólásszabadságra hivatkozva fenntartotta a weboldalakat.

A VanwaTech viszont elkövette azt a hibát, hogy a QAnon/8kun honlapok DDoS-támadások elleni védelmét egyetlen cég, a CNServers LLC látta el. Vasárnap este Ron Guilmette, biztonságvédelmi kutató felhívta a CNServers tulajdonosát, és felhívta a figyelmét arra, hogy vállalata a QAnon és 8kun csoportok számára biztosít védelmi szolgáltatásokat. A tulajdonost sokkolta a hír, és azonnal felhívta megrendelőjét, a SpartanHost Ltd-t és felmondta szolgáltatásait azon 254 weboldal felé, melyeket a VanwaTech megbízásából a Spartan Host üzemeltetett.

A KrebsOnSecurity megkeresésére a CNServers azt nyilatkozta, hogy röviddel azután, hogy ők megszüntették DDoS-védelmi szolgáltatásaikat, a Spartan Host egy új céget bízott meg e feladattal, a szentpétervári székhelyű ddos-guard.net-et.

Ryan McCully, a Spartan Host 25 éves tulajdonosa kijelentette, hogy bár ő személyesen egyik csoport nézetei mellett sincs elköteleződve, a VanwaTech-et továbbra is bent kívánja tartani a megrendelői között.

Az internet kiváló terepet kínál a szélsőséges csoportok számára, hogy összeeskövés-elméleteiket és kártékony nézeteiket minél szélesebb körben terjeszteni tudják. Minden cég érdeke, hogy felkészítse munkatársait azon eshetőségre, ha ilyen típusú megkeresésekkel, megrendelésekkel találkoznak. A Kerubiel szakemberei a technikai rendszerek biztonsági fejlesztésén túl, vállalják a cég munkatársainak teljeskörű biztonság-tudatossági felkészítését. Forduljon bizalommal szakembereinkhez, és kérje ajánlatunkat!

Forrás