Több millióan hagyták ott a WhatsApp-ot és váltottak Telegramra vagy Signalra, mert nem érezték biztonságban adataikat, kontaktjaikat és üzeneteiket. A szolgáltatóváltás sietségében érdemes egy kicsit lassítani és néhány szempontra kiemelt figyelmet fordítani, ha a későbbiekben nyugodtan szeretnénk aludni.

A WhatsApp az elmúlt hetekben igyekszik kiemelni saját szolgáltatásainak biztonságát: sem a WhatsApp, sem a Facebook nem látja a személyes üzeneteket és nem hallgatja le a telefonhívásokat; nem listázza, hogy kinek küldünk üzenetet vagy kit hívunk; nem látja a tartózkodási helyünket; a WhatsApp nem osztja meg a kontaktjainkat a Facebookkal, stb.

A WhatsApp reakciója egy kicsit megkésett. Kommunikációjuk csak azt követően lett látványos és széleskörű, hogy több, mint 50 millió felhasználó letöltötte a Signalt vagy a Telegramot, mert attól tartottak, hogy a WhatsApp kiadja az adataikat a Facebooknak. A Facebookot pedig sosem volt híres a szemérmességéről, amikor felhasználói adatokat lehetett értékesíteni.

A WhatsApp számára katasztrofális eredménnyel járhat, ha a Signal és a Telegram válik a fősodorrá. A Telegramnak már eddig is elég nagy felhasználói bázisa volt, mely lendületes növekedésnek indult. A Signal váratlanul érte a beözönlő felhasználói hullám, de gyorsan adaptálódtak. Mindkét szolgáltató épít kommunikációjában a Facebook-ellenes felhasználói érzelmekre, és alaposan megkönnyíti a “digitális migrációt” a WhatsAppról.

Mind a Telegram, mind a Signal felajánlja a “csoportos link” lehetőségét, hogy egyszerűen áthozhassák az új felhasználók a korábbi kontaktjaikat. Felhasználóként létrehozhatjuk a korábbi WhatsApp-csoportunk mását, és üzenetben kiküldhetünk egy linket a tagoknak, melynek segítségével csatlakozhatnak az új csoporthoz a Telegramon vagy a Signalon.

A Telegram még egy lépéssel tovább ment, és már felajánlja, hogy az eddigi összes üzenetet áthozhatjuk a WhatsApp-ról. Csak ki kell választani az “Export Chat” funkciót a WhatsApp-on és megjelölni a Telegramot mint célállomást. Mindez azonban súlyos biztonsági kockázatot rejt magában. A WhatsAppal és a Signallal ellentétben ugyanis a Telegram felhőalapú platform. Ez alól csupán a “titkos üzenetek” jelentik a kivételt, mely funkciót viszont manuálisan kell beállítani a kommunikáló feleknek a saját eszközeiken. Minden egyéb üzenet tárolása a Telegram felhőjében történik.

Magyarán az üzeneteink a Telegramon nem végpont-végpont között titkosítottak, hanem az eszközünk és a felhő, illetve a felhő és a kontaktjaink között. A Telegramnál pedig megvan a titkosítás kulcsa. Habár a Telegram szabályozása szigorúan ügyel a biztonságra, e módszer közel sem ad akkora védettséget, mint a WhatsApp és a Signal végpont-végpont közötti titkosítása.

Ez utóbbi titkosítási mód egyetlen sebezhető pontja maga az eszköz, ezt hívjuk végponti veszélyeztetettségnek. Az üzeneteket ugyanis nem lehet a küldés során elfogni és feloldani a titkosításukat, viszont az eszköz fizikai megszerzése hozzáférhetővé teszi őket. A szolgáltatók ezért hangsúlyozzák, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a megnyitott telefonunkat, mert “a saját anyukádtól mi sem tudunk megvédeni, aki elkezdi olvasni az üzeneteidet”.

Az említett okok miatt érdemes még várni a teljes szolgáltatóváltással, és alaposan átgondolni, hogy milyen típusú üzenetküldő app-ra van szükségünk. A kialakult versenyhelyzet várhatóan új biztonsági funkciók bevezetését eredményezheti, addig is a WhatsApp felületén biztonságban tudhatjuk eddigi írásainkat és képeinket.

Forduljon bizalommal a Kerubiel szakembereihez, akik nagy szakértelemmel és tapasztalattal állnak az Ön rendelkezésére, hogy kiválassza a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb alkalmazásokat a céges kommunikáció számára.

Forrás