Kétélű fegyvernek tűnik az arcfelismerő rendszerek bevezetése az iskolákban a koronavírus elleni védekezés részeként. A WIRED felmérése szerint az Egyesült Államokban több tucat tankerület szerzett be olyan hőkamerákat, amik a testhőmérséklet mérése mellett képesek azonosítani a dolgozókat és a diákokat.

A tavaszi leállást követően a tanév elindításának feltétele volt az Egyesül Államokban, hogy az iskolák felkészüljenek a lázas tanulók és pedagógusok kiszűrésére. Számos lehetőség közül választhattak, melyek közül a hőkamerával ellátott tablet tűnt a legjobb megoldásnak. Üzemeltetése kevesebb személyi asszisztenciát igényelt, mint a kézi lázmérők használata. Emellett jóval gyorsabb működésének köszönhetően elkerülhetők voltak a torlódások az iskola bejáratánál.

A tabletek forgalmazója, a OneScreen, feladata az iskolák IT-felszereltségének biztosítása. Az okostáblák és a különböző iskolai app-ok forgalmazása mellett a cég tavasszal egy új termékkel állt elő. A GoSafe a homlokon méri a testhőmérsékletet, kiszűri a lázas betegeket és azt is jelzi, ha valakin nincs maszk. A GoSafe-nek van egy extra funkciója is: az arcfelismerés.

A forgalmazó szerint azért hasznos ezt a készüléket választani – a borsos ára ellenére –, mert a koronavírus-járvány után is jól alkalmazható. Segítségével ugyanis figyelni lehet, hogy ki lép be az iskola területére, így megakadályozható, hogy idegenek kerüljenek az épületbe. Emellett az is nyomon követhető vele, hogy ki mikor lépett be vagy hagyta el az intézményt, így azt nem kell külön adminisztrálni.

Az eszközök használata azonban számos adatvédelmi kérdést felvet, a diákok magánéletébe való beavatkozástól kezdve a felvételek és az adatok biztonságáig és tárolásáig. “Ez egy trójai faló”, mondta Shobita Parthasarathy, a Michigani Egyetem tanára, “ma még csak hőkamerákról, fél nap múlva arcfelismerő rendszerekről beszélünk, és ki tudja, mi lesz a következő lépés.”

Egy éve, még alig néhány iskola használt arcfelismerő rendszert. A WIRED 2019 októberében végzett felmérése csupán 8 tankerületben talált olyan iskolát, ahol bevezették az arcfelismerést, mégpedig azért, hogy megelőzzék a fegyveres erőszakot. Már ekkor igencsak kérdéses volt a használatuk, mivel az algoritmusok kevésbé pontosak a színes bőrű emberek esetében. “E technológiák pont már az egyébként is a társadalom szélére sodródott emberek felismerésében nem működnek megbízhatóan”, hangsúlyozta Parthasarathy. Emellett kiemelte, hogy az sem bizonyított, hogy a nagyobb mértékű megfigyelés növelné a diákok biztonságérzetét.

Jelenleg a járványhelyzet okozta kapkodás és pánik miatt az iskolák is könnyebben vállalnak olyan megoldásokat, melyeket társadalmi vitának kellett volna megelőznie és megfelelő szabályozással kellett volna előkészíteni. Minden új technológia bevezetése előtt érdemes IT-biztonsági szakemberekkel konzultálni, és segítségükkel kialakítani a biztonságos működés alapfeltételeit. Amennyiben Ön is tervezi mesterséges intelligencia alapú eszközök alkalmazását, keresse a Kerubiel szakembereit, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek e területen.

Forrás