A technológiai fejlesztések már 2020-ban nagy lendületet nyertek a koronavírus-járványnak köszönhetően. A legnagyobb húzóerőt továbbra is a mesterséges intelligencia és az IoT alkalmazása jelenti, de a hangsúlyok új irányt vettek 2020 eleje óta. Az egészségügy legfőbb feladata idén a folyamatos válságkezelés, melynek hatása nemcsak a biotechnológiában és a VR-t alkalmazó okos orvoslásban érződik, de a robotika és az okos városok területén is.

A 2021. év várható egészségügyi trendjeit jelentősen befolyásolja a koronavírus eleni védőoltás utolsó fázisba kerülése, mely lehetővé teszi az innovációra való összpontosítást, s ezáltal a felkészülést a ránk váró új kihívásokra.

 

1. Az egészségügyi szempont főszerephez jut az élet minden területén

2020-ban minden cégnek szembe kellett néznie a ténnyel, hogy az adatkezelés és az informatika szerves részét képezi a működésének, bármilyen szakmával is foglalkozik. 2021-ben minden cégnek tudatosítania kell, hogy az általa nyújtott egészségügyi óvintézkedések, felszerelések, szolgáltatások ezentúl hozzátartoznak az alapvető működéséhez.

Ez magában foglalja többek között a fertőtlenítési lehetőség biztosítását, a dolgozók egészségügyi állapotának monitorozását, a karantén-időszak szabályozásának kidolgozását és a home office technikai feltételeinek kialakítását.

A gyakoribbá váló távmunka és a ritkított szociális kapcsolatok hatással vannak a dolgozók mentális egészségére. Bővülni fog az egészségügyi appok köre, melyek nem csupá az aktivitásunkat monitorozzák, de figyelmeztetnek a szünetek, a meditáció és a testmozgás beiktatásának fontosságára is.

Az egészségügyi adatok tárolása és védelme kiemelt biztonsági szemponttá válik mind az egyén, mind a cégek életében.

 

2. Virtuális vizsgálat és automatizált gyógyítás

Ha lehetőségünk lenne rá, hogy ugyanazt az egészségügyi ellátást megkapjuk otthon, mint a rendelőben, akkor vajon ki választaná ez utóbbit? Várhatóan egyre elterjedtebb megoldás lesz, hogy a kisebb vagy könnyen orvosolható panaszok esetén az orvosok virtuálisan végzik a vizsgálatokat. Ahogy ez a gyakorlat már a legtöbb helyen el is kezdődött a járvány időszaka alatt.

E virtuális vizsgálatok és konzultációk egyik kiemelt területe a mentális egészséggondozás lesz. Pszichológusok, lelkigondozók hasonlóan jó eredményekről számolnak be a virtuális megbeszélések után, mint a személyes találkozók esetében.

E gyakorlat egyúttal pótolni tudja az orvoshiányt is, mely egyes speciális szakterületek, illetve kis falvak, tanyák esetében már jelenleg is nehézségeket okoz.

E trend nagy hangsúlyt helyez a robotika fejlesztésére, mivel az automatizált egészségügyi asszisztensek mind a kórházakban, mind az otthoni ellátásban nagy segítséget jelenthetnek, emellett pedig jelentősen csökkentik a fertőzésveszélyt.

 

3. Tudományos áttörések a genetikában

A génszerkesztés számos öröklött betegség esetében megoldást jelenthet. A tudósok már eddig is számos eredményt értek el e módszerrel a szív- és érrendszeri, ill. daganatos megbetegedések megelőzése terén.

A “precíziós orvoslás” fejlesztése is nagy lendülettel halad előre, lehetővé téve, hogy a gyógyszeres kezelést az egyén genetikai profiljához szabják. E módszerrel nem csupán a gyógyszerek hatékonysága növelhető, de a mellékhatások is a minimumra csökkenthetők.

A “chip laboratórium”, melyet a koronavírus szűrésére fejlesztettek, megnyitja az utat számos egyéb vizsgálat kialakítása előtt. A hajszálvékony mikrolabor bárhol és bárki számára elérhető, és fél órán belül elkészül az eredménnyel.

 

4. Adat- és mesterséges intelligencia-alapú egészségügyi biztosítás és ellátás

Az egészségügyi állapotunkról gyűjtött rengeteg adat – munkahelyünkön, orvosi rendelőben, okostelefonunkon, stb. – egyre pontosabb képet tud adni arról, hogy mikor milyen kezelésre van szükségünk.

Az adatfelhasználásnak a megelőző kezelések ajánlásában éppúgy szerepe van, mint a várható műtétek vagy egyéb beavatkozások előrejelzésében. Így mind az egyén, mind az egészségügyi rendszer számára nagyobb fokú tervezhetőséget biztosít.

A koronavírus-járvány megmutatta, hogyszívesen megosztjuk egészségügyi adatainkat, ha ezzel megvédhetjük magunk és a körülöttünk élők egészségét. Ezen adatok felhasználása és tárolása a legtöbb helyen sikeresen megoldott, míg másutt kiemelt kockázatnak van kitéve.

 

5. Mesterséges intelligencia, IoT és okos városok alkalmazásai segítik a jövőbeli járványok gyors felismerését és kezelését

Az okos városok adatvezérelt tömegközlekedése, energiafelhasználása, környezetvédelmi intézkedései, stb. mind-mind hozzájárulnak az egészségesebb munkahelyi és lakókörnyezet kialakításához.

A koronavírus-járvány következtében a városi élet szervezése, az emberek egészséges munkavégzésének és közlekedésének  biztosítása alapvető fontosságúvá vált. Minden város vezetőségének kiemelt feladata lesz, hogy a technológiai fejlesztéseket vezessen be, melyek segítik megelőzni és elkerülni a járványok kitörését, és a kényszerű korlátozások bevezetését.

Ezen irány szerves részét képezi a technológia-vezérelt környezetvédelem, mely segít csökkenteni a légszennyezettséget és a klímaváltozás káros hatásait.

 

A Kerubiel Kft. számos mesterséges intelligencia alapú, VR-technológiai megoldást fejlesztett az elmúlt években az egészségügyi rendszer számára. Amennyiben bővebben is érdeklik Önt egészségügyi kutatásaink és fejlesztéseink, keresse munkatársainkat!

Forrás