Közeleg a karácsony, amikor egy kicsivel több idő jut a szellemi feltöltődésre és pihenésre. A mesterséges intelligencia, az automatizálás, az algoritmusok szép fokozatosan életünk minden területét áthatják. Jelenlétük egy izgalmas új világ körvonalait rajzolja ki. Az informatikai szakemberek vagy érdeklődők számára olyan könyveket válogattak össze a WIRED szakemberei, melyek az érthetően megfogalmazott tudományos háttér ismertetésén túl számos elgondolkodtató szempontot és kérdést járnak körül.

Alex Davies: Driven – The Race to Create the Autonomous Car

Alex Davies e könyvében alaposan körüljárja az önvezető autók történetét, melyet a fejlesztők élettörténeteinek részleteivel fűszerez. A fejlesztési folyamat ugyanis nem szűkölködik bírósági perekben és letartóztatásokban sem.

2050-re az önvezető autók várhatóan uralni fogják az autók piacát. Jelenleg az Alphabet, a General Motors, a Ford és a Tesla szinte fej-fej mellett vezetik a fejlesztési versenyt. A kezdetek viszont jóval szerényebbek voltak, és kevesen gondolták, hogy a robotika szerepe túlnő az egyszerű hobbin vagy akadémiai kutatáson.

Davies bemutatja a személyi konfliktusokat, a pénzügyi nehézségeket, a filozófiai megfontolásokat, melyek kikövezték és formálták az önvezető autók létrehozásának útját. Realista történetmesélése mellőzi a hősies gesztusokat, és tanulságos szempontokat kínál a kutatás-fejlesztés iránt fogékony olvasók számára.

Jill Lepore: If Then – How the Simulmatics Corporation Invented the Future

Kezdjük egy kvízkérdéssel: Az amerikai választások során melyik elnökjelölt alkalmazott algoritmikus modellezést a választási győzelméhez? Aki szerint Donald Trump, az 56 évet tévedett. 1960-ban John F. Kennedy egy akkor kevéssé ismert start-uppal, a Simulmatics Corporation-nel kötött szerződést az általuk fejlesztett “emberi gép”-re, melynek segítségével vizsgálták az amerikai szavazókat. A szavazók viselkedése alapján pedig konkrét tanácsokkal szolgáltak a kampány alakításához.

Jill Lepore részletesen bemutatja az algoritmus-alapú viselkedés-modellezést, és kitér annak politikai és társadalmi hatásaira. Amennyiben a “Simulmatics” nevét “Facebook”-ra cseréljük a könyv oldalain, már a bőrünkön is érezzük a mondanivaló elementáris erejét.

Sinan Aral: The Hype Machine – How Social Media Disrupts Our Elections, Our Economy, and Our Health – and How We Must Adapt

Ha a közösségi média buktatóit akarjuk górcső alá venni, rögtön a bőség zavarával küszködünk, ha el akarjuk dönteni, mi legyen a fókusz. A hirdetés-slapú üzleti modell? A tartalmak algoritmus-alapú válogatása? A klikkesedés, pártoskodás támogatása? Netán a választások befolyásolása? Sinan Aral könyve kitér mindezekre az aspektusokra.

Aral az MIT Initiative on the Digital Economy igazgatójaként a távlataiban szemléli a közösségi médiát, és részletesen bemutatja azok rövid- és hosszútávú hatásait az ember személyiségére, elmeműködésére és a társadalomra.

A könyv nem harcos polémia. Aral hisz abban, hogy a közösségia médiának számos jótékony hatása van az ember társas életére. Kérdései, gondolatai is azt a törekvést támogatják, hogy fel tudjuk számolni a káros hatásokat, hogy miattuk ne kelljen majd feladni a jótékonyakat.

Sarah Brayne: Predict and Surveil – Data, Discretion, and the Future of Policing

Sarah Brayne azzal töltötte az elmúlt öt év nagy részét, hogy rendőrautókban ült, nyomozókkal beszélgetett és figyelte a rendőrség adatfelhasználási gyakorlatát a bűnüldözés terén.

Szociológusként az foglalkoztatta a szerzőt, hogy mi célből és hogyan használja fel a rendőrség a rendelkezésére álló adatokat. Tudományos háttere és személyes tapasztalatai páratlanul tanulságossá teszik könyvét.

Három megfigyelése kiemelkedik a többi közül az informatikai biztonsággal foglalkozók számára: a rendőrség egyre inkább olyan adatokat használ fel, melyeket magánkézben levő cégek gyűjtenek és elemeznek; a gyanúsítás szempontjai esetlegesen meghatározott pontrendszeren alapulnak; a rendőröket feszélyezetté teszi, ha az adatfelhasználás rájuk, azaz munkavégzésük hatékonyságára irányul, és hátráltatja őket.

Ben Tarnoff és Moira Weigel: Voices from the Valley – Tech Workers Talk About What They Do – and How They Do It

Ben Tarnoff és Moira Weigel tapasztalt újságírók, 2016-ban együtt hozták létre a Logic magazint, mely technológiai újdonságokkal és kapcsolódó témákkal foglalkozik.

Legújabb könyvükben, a Voices from the Valley-ben olyan embereket szólaltatnak meg, aki láthatatlanul dolgoznak nap mint nap a Szilikon-völgyben a globális fejlesztéseken. Kérdéseiknek köszönhetően a legártatlanabb kérdés is döbbenetes eredményekre vezet.

Megszólaltatnak például egy masszőrt, aki már félti a kezét, miután programozók feszült hátát próbálja lazítani napi több órában. “Mintha kivénhedt állat húsát akarnád megpuhítani.”

Van, aki arról beszél, hogy elvitte az informatikusnak tanuló lányát a munkahelyére, hogy megtapasztalja a helyre jellemző furcsa elidegenedettséget, melynek okát vagy forrását senki sem tudja meghatározni.

E könnyednek tűnő betekintés a kulisszák mögé, rávilágít a munka és magánélet bonyolult összefonódására és az élet értékes és pótolhatatlan oldalaira.

Forrás