Az Apple számos zseniális biztonsági fejlesztést indított útnak az elmúlt hetekben. A hamarosan megjelenő iOS 14.5 frissítést követően már maszkviselés közben az Apple Watch-csal is megnyithatjuk telefonunkat. A nyomkövetés blokkoló pedig komoly akadályokat állít a Facebook like-ok elé.

Az Apple határozott lépéseket tett, hogy háta mögött hagyja egyik legfőbb riválisát, a Google-t, a biztonság terén. Az Apple Platform Security Guide például 39 oldallal egészült ki. Az immár 196 oldalnyira duzzadt dokumentum bemutatja az iOS 14, a macOS 11 Big Sur, az Apple Silicon Macs és a watchOS 7 új biztonsági funkcióit.

Mindez egy jól felépített folyamat része, melynek legutóbbi mérföldkövét a tavaly bevezetett ARM-alapú M1 chipek bevezetése jelentette. A 2006 óta használt Intel chipek után az Apple kifejlesztette saját architektúráját, melynek szerves részét képezik az olyan biztonsági elemek, mint a Secure Enclave, mely a Touch ID-ért felel.  

Természetesen mindez még nem jelenti azt, hogy a Mac-ek teljesen immunisak lennének a különböző vírusokra. Patrick Wardle, az Apple biztonsági szakembere nemrég számolt be például arról a vírusról, melyet kifekjezetten az M1-alapú Mac-ek számára fejlesztettek ki.

A Platform Security guide megmutatja, milyen rengeteg biztonsági fejlesztést épített be az Apple a termékeibe a tavalyi év során. Miközben a Google az Android telefonokat partnerségben gyártja más cégekkel, az Appple létrehozta a hardver, softver és a szolgáltatások saját, önálló ökoszisztémáját. Így e megközelítés elnyerte a “fallal bekerített kert” cimkéjét.

A Platform Security guide a következőképpen fogalmazza meg az Apple alapelvét: “Az Apple termékek nem csupán az eszközt és annak adatait védik, de a teljes ökoszisztémát, beleértve mindazt, amit a felhasználók az adott eszközön, a hálózaton vagy az alapvető internetes szolgáltatásokon keresztül végeznek.”

A biztonsági szakemberek örömmel fogadták az Apple fejlesztéseit. Jake Moore, az ESET kibervédelmi szakembere szerint: “Az Apple nyíltan azzal kíván kitűnni, hogy kiemelt hangsúlyt helyez a felhasználók biztonságára és adatvédelmére. E lépéssel maguk mögött hagyják a nagy techcégeket, akik viszont kétségtelenül a nyomába erednek, amint felismerik, hogy mindez egybecseng a felhasználók szándékaival és szükségleteivel.”

És valóban, bár a Google még nem képes létrehozni saját ökoszisztémáját, a Bloomberg beszámolója szerint már dolgozik saját nyomkövetés blokkoló rendszerén az Androidok számára. Az Apple törekvéseivel, riválisainak felzárkózásával a felhasználók is csak nyerhetnek, így közös öröm minden újabb lépés.

Gondoskodjon Ön is céges eszközeinek biztonságáról! Kérje a Kerubiel szakembereinek segítségét, hogy a legmegfelelőbb rendszerek és a legújabb fejlesztések kiépítésével biztonságban tudhassa adatait és működését!

Forrás