Jelentősen növeli a hadsereg ütőképességét, ha a bevetésen levő katonák egymással és a parancsnoksággal is chaten tudják tartani a kapcsolatot, jelenteni a helyzetüket, fogadni az utasításokat. Teszik mindezt egy megfelelően titkosított, ugyanakkor kiemelten felhasználóbarát alkalmazáson keresztül, mely külsőre akár a WhatsApp ikertestvére is lehetne.

A WhatsApp úgy hirdeti magát, mint aminek a biztonság és az adatvédelem a “génjeibe” van építve. A Facebook tulajdonában levő platform a végpontok közötti titkosításával lett népszerű, mellyel garantálja, hogy a felhasználók tartalmai “nem kerülnek rossz kezekbe”. Ez így rendben is volna, ám arról már nem szól a reklám, hogy a metaadatok kinyerhetők a rendszerből, a Messenger és Instagram integráció, illetve a Facebook üzleti alapú működése nem ad teljeskörű védelmet.

Az Izraeli hadsereg (IDF) elkészítette saját üzenetküldő szolgáltatását, mely a WhatsApp működését vette alapul, viszont kiemelt figyelmet szánt a biztonság kialakítására. Különlegességét pont az adja, hogy más katonai chat-programoktól eltérően a népszerű üzenetküldő programok érzetét, látványát, intuitiv működését kínálja felhasználóinak. Ugyanakkor képes arra, hogy szigorúan bizalmas információkat is biztonságosan továbbítson, ezáltal lehetővé teszi, hogy például akár az ellenség helyzetét és a tervezett rajtaütés módját is valós időben egyeztetni lehessen rajta.

Az IDF szóvívője kifejtette: “A felhasználónak olyan érzés a használata, mint a WhatsApp-é, mivel a katonák meglévő tudására, tapasztalatára, okostelefon-használatára épít.” Az app az IDF digitális átállási programjának csupán egy része, mely a felhasználói élményt helyezi előtérbe annak érdekében, hogy megkönnyítse a használatát a katonák számára. A műveleti terület és a központ közötti gyors, pontos és biztonságos információáramlás alapvető a sikerhez.

Az IDF app-ja a WhatsApp-hoz hasonlóan működik a csoportok, kontaktok, böngésző motorok, fényképek csatolmánya területén. A közeljövőben képessé válik arra is, hogy video hívást indítson, hangfelvételt készítsen és térképet használjon. A platform témaspecifikus csatornákat is magába foglal, melyek a távirathoz hasonlóak. Három éve kezdték az app fejlesztését, mely kizárólag katonai eszközökön futtatható, hagyományos okostelefonokon nem.

A digitális hadviselés új kihívásokkal szembesíti a hadseregeket, melyek fokozatosan adat-vezérelt szervezeteké alakulnak át. Egyik fő feladatuk az lesz, hogy megtalálják annak a módját, hogy miként lehet az adatokat a legjobban felhasználni a háborúban és a békeidőben egyaránt.

Gondoskodjon Ön is a cégen belüli biztonságos információáramlásról! A Kerubiel szakemberei segítenek a civil szféra legjobb adatvédelmi rendszereinek kialakításában. Bővebb tájékoztatásért keresse munkatársainkat!

Forrás