A Valeo által kifejlesztett Smart Cocoon olyan vezetői asszisztens, mely bizonyos területeken már most túlszárnyal egy embert, ezzel pedig számos kérdést vet fel biztonsági oldalról.

Az eszköz többfajta kényelmi funkciót tartalmaz: beépített kamerákkal, biometrikus és fiziológiás érzékelőkkel van ellátva, a légkondicionálók és a fűtőszálak különböző pontokra vannak elhelyezve, így rendkívül gyorsan tudnak reagáli az igényekre.

A beépített mesterséges intelligencia (MI) pedig eleve adatokat gyűjt az autó utasairól, hogy még az igény megfogalmazása előtt személyreszabott és örömteli élményt tudjon nyújtani mindenki számára. A MI nem csupán a fizikai test adataira kíváncsi: lélegzetvétel és szívverés száma, testhőmérséklet, de meg tudja becsülni az utasok életkorát és nemét, illetve öltözöttségi szintjét is. Mindezen adatok ismeretében ugyanis az autónak nem kell fűteni az egész belső teret, elegendő, ha az utasok közvetlen környezetében megteremti a megfelelő klímát. Az előzetes felmérések alapján e módszerrel 30%-kal kevesebb energiát fogyaszt, ami nem lebecsülendő eredmény.

Az elmúlt időszak fejlesztései pedig arra irányultak, hogy “empatikussá” tegyék a MI-t, mely az utasok hangulatát, lelkiállapotát is felméri. A legfőbb cél ugyanis az, hogy az önvezető autók korába érve a jármű ne csupán szállítóeszköz legyen, hanem személyi asszisztensként is tudjon működni. Amennyiben érzékeli, hogy az utas fáradt, feszült vagy csökken a koncentrációja, több érzékszervre ható módon tudja stimulálni (fények, hőérzet, hangok, illatok) elősegítve a kellemes munka- és utazási körülmények kialakítását.

Csak remélni tudjuk, hogy e kiváló törekvések kéz a kézben járnak a biztonsági fejlesztésekkel, ugyanis egy ilyen fokú megfigyelő- és adatgyűjtő rendszer már kiemelten érzékeny adatokat kezel. S nemcsak az előző esti, autóban maradt kiugróan magas pulzusszám miatt stresszelhet a tulajdonos, de a social engineeringre és személyiséglopásra kiválóan alkalmas, egy helyen összegyűjtött adatmennyiség miatt is, melynek rosszindulatú felhasználása egyik percről a másikra tud tönkretenni bárkit.