A 2020-as év kezdete máris teli van félelmekkel és találgatásokkal. Vajon Irán esetleges kibertámadására felkészült-e az Egyesült Államok? És Európa?

2013-ban iráni hackerek bejutottak egy New Yorktól 40 km-re levő duzzasztógát irányítórendszerébe. 2018-ban kilenc iráni hacker 8000 amerikai egyetemi tanár fiókjához és több száz egyetem adatbázisához fért hozzá, és óriási mennyiségű adatot és szellemi tulajdont loptak el.

Mielőtt a fenti kérdésekre keresnénk a választ, nézzünk körül először a saját portánkon, és ellenőrizzük saját felkészültségünket.

Otthonunk talán legsérülékenyebb pontja a Wi-Fi router, hiszen számítógépeink, okostelefonjaink, sőt okostévénk és a hűtőnk is ezen keresztül kapcsolódik az internetre. A routeren keresztül áramlik minden kijövő és bemenő adatforgalmunk. Elég egy kiskapu, melyen keresztül valaki hozzáfér a routerünkhöz, és máris fel tudja függeszteni eszközeink rendeltetésszerű működését, vagy hozzáfér olyan adatainkhoz, melyeket senkivel sem kívántunk megosztani.

Érdemes az év elején néhány percet szentelni a routerünk biztonsági beállításainak áttekintésére, s a legfontosabb módosítások végrehajtására.

1. A router jelszavát alapbeállításként megkaptuk. A leggyakoribb hiba – és egyben a legkönnyebben orvosolható –, amit elkövetünk, hogy a gyárilag beállított jelszót változtatás nélkül,  hónapokig-évekig használjuk. Egy jelszó, amit már valaki ismert, vagy könnyen be tud azonosítani, sosem biztonságos.

A router gyári jelszavát az első használatbavétel előtt – vagy legkésőbb e cikk olvasása után –, változtassuk meg. A jövőben pedig  szánjunk időt a beállított jelszó rendszeres cseréjére.

2. Ellenőrizzük a routerünk frissítési beállításait. A legtöbb router a háttérben, automatikusan elvégzi a frissítéseket. Amennyiben az eszközünk nem ilyen, töltsük le az aktuális frissítéseket a gyártó honlapjáról, mert azok már tartalmazzák az időközben felfedezett bugok vagy hibaforrások javítását.

3. Szüntessük meg a távoli elérés funkciót. Bár kényelmes lehetőségnek tűnik, valójában szinte semmikor nincs szükség arra, hogy admin-szintű hozzáférésünk legyen távolról a routerünkhöz. Ugyanakkor a funkció bekapcsolva hagyása egy jelentősebb sebezhetőségi pontot jelent rendszerünk számára.

4. Kapcsoljuk ki az UPnP (Universal Plug and Play) funkciót. Bár az UPnP lehetővé teszi számunkra, hogy eszközeinket konfigurálás nélkül csatlakoztathassuk a hálózathoz,  számos malware vírus szintén ezen keresztül terjed.

5. Gondoljunk okoseszközeink védelmére is. Védjük őket nehezen kitalálható jelszavakkal, melyeket rendszeresen változtatunk. S ha nincs szükségünk Wi-Fi hozzáféréshez, kapcsoljuk ki e funkciót eszközeinken. 

Kezdjük az új évet biztonságosan a Kerubiellel!

Bővebben angolul.