Kellemetlen meglepetéseket tartogat a számunkra a Google adatgyűjtésről szóló új nyilatkozata, ha mi is azok közé tartozunk, akik a Chrome-t használjuk böngészőnek. A részletek feltárása megkondítja a vészcsengőt mindazoknak, akik fontosnak tartják adataik és magánéletük védelmét.

A múlt héten a támadások kereszttüzébe került a Google, miután döbbenetes mennyiségű adatgyűjtésről számolt be a Chrome kapcsán. A Google módszere súlyosan sérti a magánélethez való jogot.

Tavaly, amikor az Apple bejelentette, hogy minden applikáció-fejlesztőt kötelez arra, hogy nyilvánosságra hozza, milyen típusú adatokat gyűjt a felhasználóiról, minden figyelem a Google és a Facebook felé fordult. Sokan gyanították, hogy e két legnagyobb adatgyűjtő cég gyakorlata már a veszélyes zónában van. És nem tévedtek.

A Google helyzete annyiban érdekes, hogy a Facebookkal ellentétben, ő két térfélen játszik egyszerre. Az egyik oldalon óvja adatainkat az Androiddal és a levelezőrendszerével, a dokumentumok és a drive ökoszisztémájával. Másrészt viszont a Google egy óriási hirdetési platform, mely százmilliárd dollárnyi bevételre tesz szert csak a hirdetésekből.

Az Apple által kötelezővé tett adatgyűjtési beszámoló pedig rámutatott arra, hogy e két cég adatgyűjtési gyakorlata messze meghaladja a többi cégét. “A Google nem törődik a felhasználói adatainak védelmével, számára csak az fontos, hogy fenn tudja tartani a megfigyelésen alapuló üzleti modelljét. Ha számítana nekik a magánélet védelme, akkor abbahagynák a kémkedést több milliárd ember után” – nyilatkozta a DuckDuckGo.

Korábbi cikkünkben már jeleztük, hogy a Gmail app számottevően több adatot gyűjt a felhasználóiról, mint bármely más levelezőrendszer. Akkor Sundar Pichai CEO felhívta figyelmünket, hogy a Google “nem használja az app azon információit hirdetési célokra, ahol elsősorban személyes tartalmakat tárolnak a felhasználók, lásd Gmail, Drive, Naptár és Fotók”.

E felsorolásnak viszont nem volt része a Chrome mint ahol “elsősorban személyes tartalmakat” tárolunk. Pedig a Chrome pontosan az az alkalmazás, melyen keresztül személyes és érzékeny témákra keresünk rá, vagy végzünk benne magánjellegű tranzakciókat.

A Chrome adatgyűjtési gyakorlatának ábráját láthatjuk lentebb, mely a szavaikal ellentétben azt mutatja, hogy a Google (és a Facebook) nyilatkozatai az adatvédelem fontosságáról csupán divatos frázisok.

A Gmailhez hasonlóan a Chrome gyűjti a felhasználói ID-t és az eszköz ID-ját. A Safari, az Edge és a Firefox gyakorlatával ellentétben a Chrome az általa gyűjtött adatokat összekapcsolja az egyénekkel és az általuk használt eszközökkel. A Safari is gyűjti a keresési előzményeket, a felhasználók adatait és a tartózkodási helyüket, de azokat nem kapcsolja össze konkrét személyekkel és eszközökkel. Ahogy az Edge és a Firefox sem. A Chrome viszont minden gyűjtött adatot hozzárendel a felhasználói azonosítóhoz.

“Miért kellenk egy böngészőnek a pénzügyi adataim?” – teszi fel a kérdést Sean Wright adatvédelmi szakember. “Azt hiszem e tény már önmagában is elég beszédes. Nem egyszerű ezt hitelesen indokolni.” A Google a Chrome adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban arra hivatkozott, hogy ennek segítségével jobb és személyre szabottabb szolgáltatásokat tudnak kínálni felhasználóiknak.

Bármelyik böngészőt is használjuk, döntésünk egy szavazatot jelent az adatvédelem és a magánélet fontossága mellett, vagy ellen. Bővebb tájékoztatásért keresse a Kerubiel szakembereit!

Forrás