A Signalt előszeretettel használják mindazok, akiknek fontos, hogy üzeneteik titkosítva legyenek. Például az újságírók, akik a Signalon keresztül tartják a kapcsolatot az informátoraikkal, hogy megóvják kilétüket. Vagy üzletemberek, politikusok, fejlesztők, akik számára elengedhetetlen, hogy a megosztott információik ne szivárogjanak ki.

A végpont-végpont közti titkosítás, melyet a Signal biztosít, vonzó a bűnözői csoportok számára is, akik emiatt szintén előszeretettel használják ezt az alkalmazást a kapcsolattartásra. A Cellebrite cég december 10-én bejelentette, hogy elkötelezettek a bűnözés felszámolásában, és a rendőrség és egyéb végrehajtó testületek számára biztosítják a törvényes hozzáférést a Signal dataihoz.

A Cellebrite Physical Analyzer azt ígéri, hogy a titkosított adatokat dekódolja, elemzi, validálja, s ezáltal azok a bíróságon felhasználható bizonyítékokká válhatnak.

A Signal egy kiemelten biztonságos app, mely a lehető legjobban őrzi a felhasználóinak üzeneteit, nehogy egy harmadik fél hozzájuk férhessen. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2020 májusában már több, mint egymillióan használták világszerte.

A Signal nem csupán a végpont-végpont közötti titkosítást alkalmazza, de egy nyílt forráskódú titkosítási protokollt is, a “Signal Protocol”-t. E módszereknek köszönhetően a nyomozó hatóságok számára rendkívüli nehézségekbe ütközik a felhasználói adatok elemzése.

Edward Snowden lelkes fehasználója a Signalnak, ezért rögtön meg is keresték, hogy mi a véleménye az esetről. Snowden rámutatott arra, hogy a Cellebrite működésének semmi köze a Signal végpont-végpont közötti titkosításához. A cég olyan megoldást alkalmaz, melyhez szükséges az okostelefon fizikai elérése, mivel a feltört vagy megnyitott telefonon található Signal adatbázissal dolgozik. “Nincs benne semmi varázslat” – mondta Snowden.

Mindenesetre a történtek felhívják a figyelmet arra, hogy aki valóban biztonságban szeretné tudni az adatait, annak érdemes kikapcsolni a backup opciót az üzenetküldő alkalmazásain, legyen az akár a Signal, akár a WhatsApp.

A Kerubiel szakemberei sok éves tapasztalattal állnak az Ön rendelkezésére és hatékonyan segítik az okostelefonok és egyéb számítógépes rendszerek biztonságának kialakítását. Keresse szakembereinket és óvja meg adatait!