2019 októberében került elfogadásra Magyarország Mesterséges Intelligencia Akcióterve, melyet Hörömpöli-Tóth Levente, a Mesterséges Intelligencia Koalíció kommunikációs vezetője fog bemutatni az I. Kerubiel Szakmai Napon. Az immár közel 200 tagot számláló MI Koalíció aktív szerepet vállalt az akcióterv kialakításában.

Az akcióterv kiemelt célja a mesterséges intelligencia jelenlétének és mibenlétének társadalmi tudatosítása, ill. a magyar lakosság felkészítése a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kihasználására.

Az MI Koalíció meghirdette az AI Challenge-t, mely egy skandináv minta alapján felépített alapozó MI-kurzus. Mivel a lakosság leginkább félelemmel fogadja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket, és tart attól, hogy az új technikának köszönhetően veszélybe kerül a munkahelye, az oktatás során kiemelt hangsúlyt kap a lehetőségek és kapcsolódási pontok ismertetése. 2020 végére várhatóan már százezer magyar fogja elvégezni a képzéssorozatot.

A Kerubiel Szakmai Napján mindmellett betekintést nyernek a résztvevők a magyar információbiztonság helyzetébe Dellei László főszervező és a Kerubiel Kft. vezetője segítségével. A Kerubiel Kft. széleskörű szolgáltatási kínálatának köszönhetően számos IT-céget, pénzintézetet, kórházat és oktatási intézményt tudhat az ügyfelei között. A közös munka során felhalmozott tapasztalat kellő rálátást biztosít az előadónak, hogy stratégiai és gyakorlati területeken is releváns szempontokat tudjon beemelni a szakmai diskurzusba.

Nem maradnak ki az aktuaálitások sem a programkínálatból. Adatvédelmi tisztviselők és szakértők gyűjtötték össze a szakmai nap résztvevői számára az elmúlt év tapasztalatait. A vállalkozások előtt álló digitális kihívásokról sem maradnak a felvetések szintjén, a résztvevők ugyanis alapos szakmai betekintést nyernek a cloud infrastruktúrák és konténer alkalmazások védelmi eszköz- és a módszertárába.

Dr. Pintér István, a Geopolitikai Tanács Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig nem kevesebbre vállalkozik, mint a mesterséges intelligencia kiberháborús helyzetben történő felhasználási lehetőségeinek és a hatékony védelem megszervezéséhez szükséges feltételrendszerek bemutatására.

Az I. Kerubiel Szakmai Nap 2019. december 2-án kerül megrendezésre Budapesten a Graphisoft Parkban. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ide kattintva regisztrálhat a rendezvényre.