Meghackelték a világ egyik vezető biológiai laborját, melynek neves professzorai a koronavírus járvány ellenszerét kutatják.

A napokban az Oxfordi Egyetem is megerősítette, hogy azonosították és izolálták a kibertámadást, miután a Forbes jelezte, hogy a hackerek számos rendszerhez hozzáférhettek, többek között olyan gépekhez, amik biokémiai mintákat készítenek. Ugyanakkor még nincs hír arról, hogy milyen mértékű a támadás. Jelenleg a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ (NCSC) és a brit hírszerzés (GCHQ) nyomoz az ügyben.

“A klinikai kutatásokat nem érintette a támadás” – nyilatkozta az Oxfordi Egyetem szóvívője. “Tisztában vagyunk azzal, hogy kibertámadás érte az Oxfordi Egyetemet, és dolgozunk azon, hogy felmérjük ennek pontos következményeit. Az Oxfordi Egyetem jelezte felénk, hogy adatszivárgás történt.”  Az Egyesült Királyság Adatvédelmi Biztosának Hivatala (ICO) szerint a betegek adatait nem érintette az ügy, azok továbbra is biztonságban vannak.

A Forbes-t Alex Holden, a Hold Security szakembere riasztotta, akik képernyőfotókkal igazolta, hogy a hackerek hozzáfértek az egyetemi rendszerekhez. Valószínűleg február 13-án törtek be az egyetemi hálózatba, és olyan gépeket hackeltek meg, amik biokémiai anyagokat, például fehérjéket tisztítottak meg és készítettek elő a további kutatásokhoz. Az egyetem szóvívője elmondta, hogy az itt készült biokémiai mintákat használták a koronavírus elleni kutatásokban is.

Az adatszivárgás miatt felmerült, hogy a hackerek kutatási adatokat loptak el a koronavírus kapcsán, illetve hogy szabotálták az egyes kutatásokat, amennyiben belekontárkodtak a folyadékok áramlásába és a tisztítási folyamatokba. Holden jelezte, hogy a hackerek kiiktatták a gépek kezelőfelületén a túlnyomás riasztóját. “Olvasva a híreket, hogy a kiberbűnözők nemrég hozzáfértek bizonyos víztisztító berendezések irányító rendszeréhez vagy támadást intéztek energiaszolgáltató cégek ellen, komoly veszélyt jelez az ilyen típusú adatok kiberbűnözőkhöz kerülése” – mondta a szakember.

Bár a megtámadott Strubi (Structural Biology) labor nem közvetlenül az oltóanyagot fejleszti, a kutatói a koronavírus-sejtek működését vizsgálják, és megoldásokat keresnek arra, hogyan lehet ártalmatlanná tenni azokat. Vagyis számos jövőbeni oltóanyag előkészítése történik a laborban.

Az Interpol már tavaly figyelmeztetést adott ki, hogy szervezett bűnözői csoportok várhatóan támadni fogják a koronavírus kutatásával és az oltóanyag fejlesztésével foglalkozó intézményeket. Úgy tűnik, az Oxfordi Egyetem ellen intézett támadás lett az első, jelentős kárt okozó behatolás.

Az elkövetők kapcsán felmerült a nemzetközi kémkedés gyanúja, hiszen korábban orosz és észak-koreai hackerek próbálkoztak hasonló támadásokkal. Az Oxfordi Egyetem esetében viszont valószínűleg kizárható e gyanú, és inkább pénzügyi indíttatású támadást valószínűsítenek a nyomozó hatóságok. A hackerek ugyanis árusították a hozzéféréseket, azt remélve, hogy egyes országok vagy intézmények hajlandók fizetni érte.

Holden jelezte, hogy a támadók egy üzleti adatelemzéssel foglalkozó cég és az Oracle adatbázisához is hozzáfértek és jelszavakat szivárogtattak ki. Úgy tűnik, több jelentős cég is a támadásuk célkeresztjébe került.

Gondoskodjon Ön is cége és adatai biztonságáról! Kérje a Kerubiel kibervédelmi szakembereinek segítségét!

Forrás