A techcégek már évek óta vizsgálják a blockchain technológia felhasználási lehetőségeit a biztonságos személyi azonosítás területén. Céljuk egy olyan platform létrehozása, mely képes tárolni a hivatalos adatainkat a tényleges dokumentumok és részletek nélkül. Magyarán ahelyett, hogy beszkennelnénk a születési anyakönyvi kivonatot, a decentralizált ID platform egy hitelesített tokent tartalmaz, mely jótáll az adatok valóságtartalmáért.

A platform kiváló lehetőséget jelentene, amikor például egy rendezvényre vagy vizsgára belépéskor igazolnunk kell személyazonosságunkat, és anélkül, hogy magunkkal kellene vinnünk dokumentumainkat, elegendő lenne az előzetesen hitelesített adatok bemutatása.

A Microsoft egyike azon cégeknek, ahol nagy erőkkel folynak az ezirányú fejlesztések. A március másodikán tartott Ignite konferencián a Microsoft bejelentette, hogy idén tavasszal közösségi tesztelésre bocsátja az “Azure Active Directory ellenőrizhető személyi okmányait”.

Magát a platformot úgy érdemes elképzelnünk, mint a digitális pénztárcát az Appla Pay vagy a Gogle Pay esetében, de nem a bankkártyák játszák a központi szerepet, hanem az okmányaink. A Microsoft elsőként a munkahelyi okmányokra, diplomákra fókuszált, melyeket hozzáadhatunk a Microsoft Authenticator apphoz egy kétfaktoros kóddal együtt. A platform jelenleg is tesztelés alatt áll, a tokiói Keio Egyetem, a belgiumi Flamand Kormány és az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatása vesz részt a közös munkában.

“Ha létezik egy decentralizált azonosító, melyen ellenőrizhetem, hogy ön hova járt iskolába, akor szükségtelen, hogy átküldje nekem külön ezeket az adatokat. Csupán a digitális hitelesítésre lesz szükségem, és mivel az adatokat már korábban ellenőrizték, megbízhatok bennük” – mutatta be pár szóban Joy Chik, a Microsoft egyik alelnöke a legújabb fejlesztésüket.

A következő pár hétben a Microsoft olyan szotfverfejlesztő csomagot bocsát ki, melynek segítségével a cégek olyan applikációkat kezdhetnek kiépíteni, amik okmányokat kérnek be és bocsátanak ki. A Microsoft azt reméli, hogy e decentralizált azonosító rendszer az egész világon elterjed majd, és az autóbérléstől a dokumentumok nélkül utazó menekültek igazolásáig minden téren tudjuk majd alkalmazni.

A rendszer kialakításához és működtetéséhez teljes közösségi támogatás szükséges, hiszen egyetlen cég nem képes ilyesmit létrehozni. “Tisztában vagyunk azzal, hogy mindez nem megy végbe egyetlen nap alatt, de hiszünk abban, hogy mind a felhasználók, mind a cégek számára kihagyhatatlan lehetőséget jelent” – mondta Joy Chik.

Habár e fejlesztés kapcsán közvetlenül a Microsofthoz nem kerülnek felhasználói adatok, a hackerek számára mégis megnöveli a Microsoft fiókok értékét, melyek fokozott támadásoknak lesznek kitéve. A fejlesztők viszont olyan rendszert dolgoznak ki, melyben ha egy fiókot fel is törnek, a támadóknak nem lesz lehetőségük visszaélni az adatokkal, és például hitelt felvenni valaki más nevében. Az adatok titkosítva lesznek, a feloldásra pedig csak a felhasználónak lesz lehetősége.

Amennyiben bővebb tájékoztatásra van szüksége az adatvédelem vagy a Microsoft legújabb fejlesztései kapcsán, forduljon bizalommal a Kerubiel szakembereihez!

Forrás