A Google az általa kifejlesztett Smart Reply funkciót az elmúlt években számos termékébe beépítette. A gépi tanuláson alapuló Smart Reply az üzenetek, emailek megfogalmazása során az írás közben szavakat, mondatokat javasol, hogy meggyorsítsa és megkönnyítse a szövegek összeállítását.

Az Android 11-ben mindez – emojikkal és matricákkal együtt – már közvetlenül a Gboardba, azaz a Google népszerű billyentyűzet appjába vannak építve. Hogy kerülhető el, hogy ne váljék adatvédelmi rémálommá, amikor a mesterséges intelligencia (MI) a maximális hatékonyság érdekében nyomon követi mindazt, amit begépelünk?

A Google évek óta szilárdan kitart amellett, hogy a Gboard nem tárol és nem továbbít adatokat arról, hogy mit gépeltünk a billentyűzeten. Csupán azokhoz az adatokhoz fér hozzá, melyeket a keresőbe, vagy a cég egyéb szolgáltatásaiba írtunk be, de ezek esetében nem releváns, hogy milyen billentyűzetet használtunk.

A Smart Reply használatának viszont ennél jóval több adatvédelmi vonatkozása van, ugyanis a megfelelő ajánlások (szövegek, emojik, stb.) megfogalmazásához  valósidejű elemzést kell végeznie mindarról, ami a mobilunkon fut. “Fejlesztéskor az adatvédelem nálunk elsőrendű szempont” – hangsúlyozta Xu Liu, a Gboard fejlesztési igazgatója.

Az adatvédelem érdekében ezért a Google minden szükséges algoritmust helyben, vagyis magán az eszközön futtat. Így nem fordulhat elő, hogy más valaki illetéktelen módon betekintést nyer azokba. Ez azonban még nem jelent 100%-os biztonságot, ugyanis kártékony appok megtámadhatják a billentyűzet appot, hogy megszerezzék az adatokat.

A Gboard ezért az Androidos operációs rendszert használja a gépi tanulás elemzéseinek futtatására, melyen amúgyis megtalálható minden lényeges adat. Ha pedig bármely malware elég ügyes lenne ahhoz, hogy átvegye az okostelefon operációs rendszere felett az irányítást, akkor hirtelen a billentyűzet adatvédelmi kérdéseinél sokkal súlyosabb problémákkal kell szembenéznünk.

Ha bármilyen kérdése felmerül az okoseszközök, telefonok, okos házak adatvédelmi rendszerei kapcsán, forduljon bizalommal a Kerubiel szakembereihez!

Forrás