A régebbi androidos telefonokon 2021-től több weboldal nem lesz használható, így itt az ideje, hogy kiválasszuk az utódját. Az Android Police jelezte, hogy a 7.1.1 Nougat előtti verziók januártól nem lesznek képesek behozni különböző honlapokat.

A honlapok tökéletes működéséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő tanúsítványok le legyenek töltve az okostelefonokra. A Let’s Encrypt egyike a világ vezető engedélyező hatóságainak, melynek tanúsítványait a web domainek körülbelül 30%-a használja. Kezdetben, amikor létrehozták a céget, a saját fejlesztésű “ISRG Root X1” gyökértanúsítványát építették be a böngészőkbe és az operációs rendszerekbe. Később az engedélyeket az Iden Trust “DST Root X3” tanúsítványával együtt jegyezték és alkalmazták a Windows, macOS, Android, stb. platformjain.

2021. szeptember 1-én azonban megszűnik az eddigi együttműködés a Let’s Encrypt és az IdenTrust között, és a Let’s Encrypt kizárólag a saját gyökértanúsítványát fogja alkalmazni. Ennek következménye, hogy a Let’s Encrypt gyökértanúsítványa nélküli böngészők és operációs rendszerek nem működnek megfelelően és számos biztonságos (https) weboldal válik használhatatlanná. Bár az egyezség hivatalosan csak szeptemberben ér véget, hatása már január elsejétől érezhető lesz.

A Let’s Encrypt beszámolója alapján ez a változás az androidos eszközök 33,8%-át érinti, azaz ennyi eszközön még az operációs rendszer régebbi verziói találhatók. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy beruházzunk az újabb telefonokba.

Aki mégsem szeretne másik eszközt vásárolni, annak a let’s Encrypt azt ajánlja, hogy töltse le a Firefox-ot, és azt használja januártól a böngészéshez. Az androidok beépített böngészői az tanúsítványokat az operációs rendszerüktől kapják – ill. ez esetben nem kapják majd. A Firefox viszont a böngészők közt egyedülálló módon, a saját tanúsítványainka listájával együtt telepíthető. Így bárki, aki a legutóbbi verzióját tölti le, biztos lehet abban, hogy megfelelően működik majd a régebbi eszközökön is.

Habár a Firefox letöltése megoldja a böngésző kérdését, arra érdemes figyelnünk, hogy a hiányzó tanúsítványok miatt egyes app-ok mégsem fognak megfelelően működni, s a közeljövőben elkerülhetetlenné válik a telefonunk cseréje.

Amennyiben bármilyen kérdése van a céges okostelefonok vagy egyéb okoseszközök beszerzése, biztonságos működésének kialakítása terén, forduljon bizalommal a Kerubiel szakembereihez! Munkatársaink várják jelentkezését!

Forrás