Nagy Britannia hivatalos Huawei audit bizottsága úgy találta, hogy a kínai telekommunikációs cég továbbra sem rendezte megnyugtató módon a korábban felvetett software fejlesztési és adatvédelmi kérdéseket.

A HCSEC-et (Huawei Cyber Security Evaluation Centre) a brit kibervédelem szabályozó ügynökségen belül hozták létre, hogy folyamatosan felügyelje és vizsgálja a Huawei adatkezelési gyakorlatát. A 2020. évi jelentés, melyet szeptember 29-én hoztak nyilvánosságra, egyértelműen jelzi, hogy a cég software-einek minősége nem éri el az elfogadható szintet, és rámutattak arra, hogy számos olyan biztonsági problémát kell kijavítania a cégnek, melyeket már az előző évi beszámolóban is jeleztek.

Mike Rogers, az 5G Action Now jelenlegi elnőke az SC Mediának a következőket nyilatkozta: “A legtöbb cég meg akarja védeni a felhasználóinak adatait és teljes erővel azon munkálkodik, hogy betömje a biztonsági réseket, de a Huawei e területen sem működik úgy, mint egy átlagos cég.”

A Huawei gyakran éri az a vád – főleg amerikai oldalról –, hogy Kínának kémkedik, vagy legalábbis mivel a kínai törvények vonatkoznak rá, nem védi megfelelően a személyes adatokat vagy a szellemi tulajdont.

A HCSEC viszont kiemelte, hogy bár több biztonsági sérülékenységet találtak a Huaweinél, ezek nagy valószínűséggel a nem megfelelő informatikai felkészültségnek tulajdoníthatók, nem pedig szándékolt szabotázsnak vagy kémkedésnek.

A Huawei képviselője is hangsúlyozta, hogy az audit során nem találtak a rendszerbe épített, kémkedésre utaló bizonyítékokat. “Innovatív cégként továbbra is jelentős összeggel támogatjuk termékeink fejlesztését. Az éves beszámoló elismeri, hogy bár software transzformációs folyamatunk még gyerekcipőben jár, a software fejlesztés területén már eredményeket értünk el.”

Kis és nagy cégek számára egyaránt elengedhetetlen, hogy rendszeres információbiztonsági auditnak vessék alá magukat, a jelentés által kiemelt pontokon pedig célzott fejlesztéseket hajtsanak végre. Így fenn tudják tartani működésük biztonságát, megőrzik felhasználóik bizalmát és szakmai jó hírüket. Biztonsági audittal kapcsolatban kérje a Kerubiel szakembereinek segítségét!

Forrás Kép