Az információbiztonság és az adatvédelem a legtöbb cég számára az a terület, ahol pénzt lehet spórolni. A koronavírus-járvány okozta bizonytalanság különösen is kedvez e takarékossági hajlamnak. Egész addig, amíg nem következik be az első adatszivárgás…

A helyreállítás többletköltségei

Az adatszivárgás okozta válsághelyzetből nehéz felállni, ráadásul a helyreállítási folyamat meglehetősen nagy költségekkel jár együtt, melynek a perköltségek és a magas bírságok csak egy szeletét jelentik.

Jelentős költséggel jár maga a technikai helyreállítás és felkészülés a hasonló jövőbeni adatszivárgás elkerülésére, vagyis az eszközbeszerzés és mindazon biztonsági intézkedések bevezetése, melyeket a biztonsági szakemberek már a kezdetektől szorgalmaztak.

Mivel ez esetben nem egy biztonságos rendszert kell az alapoktól felépíteni, hanem egy már meglevő, de nem megfelelően működő rendszert kell javítani és felfejleszteni, ráadásul a lehető legrövidebb idő alatt, a költségek az eredeti rendszer többszörösét is kitehetik.

Az újabb incidens megelőzés érdekében bevezetésre kerülő új gyakorlatok: monitorozás, kockázatelemzés és sérülékenység-analízis, évenkénti biztonsági értékelés, rendszeres biztonsági audit, munkavállalók biztonsági felkészítése, továbbképzése, ellenőrzése, stb. mind-mind akkor valósítható meg költséghatékony módon, ha idejében lépünk. Idejében, vagyis a legkisebb probléma felmerülése előtt. Ha megvárjuk, míg “jó okunk lesz”, már elkéstünk, és költségeink az egekben járnak majd.

Mivel az adatvesztés bizalomvesztéssel, vagyis a vásárlók, partnerek elpártolásával is együtt jár, érdemes megrendelni egy válságkezelésben jártas PR-cég szolgáltatásait, felállítani egy speciális ügyfélszolgálatot a károsultak számára, és minden lehetséges eszközt bevetni az elvesztett bizalom helyreállításáért és a fogyasztók visszaszerzéséért.

A járványhelyzetben rejlő felkészülési lehetőségek

A koronavírus okozta esetleges leállás, home office, vagy enyhébb forgalom lehetőséget teremt arra, hogy bölcs előrelátással és kis befektetéssel megalapozzuk cégünk jövőbeni biztonságos működését, és elkerüljük, hogy majd a legnagyobb hajrában, őriási költségekkel legyünk kénytelenek pótolni kiberbiztonsági mulasztásainkat.

Cége tökéletes biztonsági felkészítéséhez, kérje a Kerubiel munkatársainak segítségét, akik több évtizedes biztonságvédelmi tapasztalattal állnak cége szolgálatára!