Az Apple december 14-én útjára indította az iOS 14.3-t, mely magában foglal egy remek adatvédelmi fejlesztést is. Az iOS 14.3 tartalmaz egy olyan új információs részt az App Store oldalakon, amelyik részletesen összefoglalja az adott alkalmazás adatfelhasználási gyakorlatát.

Az Apple egyre nagyobb hangsúlyt fektet az adatvédelemre és a felhasználói tudatosságra. Novemberben az Apple értesítette a fejlesztőket, hogy az adatvédelmi részeket be kell építeniük az app-jaikba. December 8-ától immár főszabályként életbe is lépett e felhívás minden új alkalmazás számára – bár a korábbi alkalmazásokat ez nem érinti.

Az iOS 14.3 még pár lépéssel továbbis ment a biztonság megerősítésének útján. Megnyitva az App Store-t, az Információk részhez görgetve, ahol az Adatvédelmi Szabályzat olvasható, találjuk az alkalmazások adatvédelmi tájékoztatóját. Itt nézhetünk utána annak, hogy az alkalmazás milyen adatainkat gyűjti, ezeket felhasználhatják-e arra, hogy kövessenek minket és beazonosíthatók vagyunk-e általuk. E tájékoztatás pedig segít mérlegelni, hogy elkezdjük-e használni az adott app-ot, vagy sem.

E fejlesztésekkel az iPhone és iPad felhasználók számára átláthatóbbá válik az egyes alkalmazások működése, a fejlesztőket pedig arra szorítja rá ezzel az Apple, hogy csak a legszükségesebb adatokat gyűjtsék be. Az évek során a felhasználók egyre biztonságtudatosabbak lettek, és már figyelnek arra, hogy mire használják fel adataikat, ill. követik-e böngészési vagy az alkalmazás-használati gyakorlatukat.

A WhatsApp, mely a Facebook tulajdonában van viszont hamar betámadta az Apple-t e fejlesztések miatt, és “versenyellenesnek” nevezte mondván, hogy e kívánalmak csak a külsős alkalmazások fejlesztésére vonatkoznak. E héten viszont az Apple hivatalosan is megerősítette, hogy saját alkalmazásaikra is ugyanezek az adatvédelmi szabályozások érvényesek.

2021-ben pedig várhatóan megjelenik az a régóta várt biztonsági fejlesztés, mely bárminemű app-használati és böngészés nyomon követését csak akkor teszi lehetővé, ha a felhasználók előzetesen beleegyezésüket adták hozzá. Az App Tracking Transparency (ATT) egy újabb nagy lépést jelent majd az iPhone-ok biztonságosabb használata felé.

Okostelefonjaink szinte mindenütt velünk vannak és számtalan adatot őriznek rólunk. Biztonságos használatuk nemcsak a munkavégzésünk, de a nyugodt magánéletünk szempontjából is elengedhetetlen. Kérje a Kerubiel szakembereinek segítségét, és gondoskojon Ön is saját és munkatársai mobileszközeinek biztonságáról!

Forrás