A haderei kórház visszaállt a papíralapú ügyintézésre, miután szerdán kibertámadás érte. Jelenleg csak az életmentő műtéteket vállalják. Szakértők szerint a támadás mögött valószínűleg nem ellenséges ország szerepel megbízóként.

A kórház számítógépes rendszerét a támadás észlelése után azonnal elszigetelték, mivel tartani lehetett attól, hogy más kórházakat is el kívánnak érni a kiberbűnözők. Izrael Nemzeti Kiberigazgatósága figyelmeztetést adott ki minden izraeli cég számára, mivel az országban egyre növekvő kibertámadási hullám érzékelhető.

Az Egészségügyi Minisztérium eközben országszerte arra utasította levelében a kórházakat, hogy nyomtassák ki a páciensek egészségügyi kartonjait, hogy ne vesszenek el ezek az adatok egy esetleges kibertámadás során.

A Hillel Yaffe kórház szóvivője azt nyilatkozta, hogy nem kaptak előzetes figyelmeztetést a számítógépes rendszerük ellen irányuló támadásról. Mickey Dudkiewicz, a kórház igazgatója elmondta, hogy a hackerek nem határoztak meg egy pontos összeget, melyért cserébe visszaállítanák a kórházi rendszer működőképességét.

A kórház dolgozói továbbra is végzik a dolgukat, de visszatértek a papíralapú ügyintézéshez. A kezelésekben viszont jelentős csúszások várhatók, mivel a számítógépek zárolása miatt az orvosoknak el kell sétálni az egyes osztályokra, hogy begyűjtsék a betegek CT, röntgen, stb. leleteit. Mivel a kórházban több ezer beteget kezelnek, a szállítható betegeket más kórházakba kellett irányítaniuk.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a hackereket csupán gazdasági érdek vezette, egyelőre nincs jele annak, hogy más ország állna a támadás mögött.

Az elmúlt években számos kibertámadás érte Irán részéről Izraelt. A két ország között már régóta húzódik az árnyékháborgó, melynek során Izrael az Iszlám  Köztársaság nukleáris programját igyekszik szabotálni.

Múlt hónapban a Check Point izraeli kibervédelmi cég jelezte, hogy izraeli cégek körülbelül kétszer olyan gyakran tapasztalnak hackertámadást, mint a világ más cégei, és ez átlagosan 1443 támadást jelent hetente.

Check Point szerint világszerte a leginkább támadott szektorok az oktatás és kutatás, ezt követik a kormányzati és védelmi szervezetek, majd pedig az egészségügy. A felmérésük szerint hetente minden hatvanadik izraeli céget vagy szervezetet ér olyan kibertámadás, amikor a bűnözők váltságdíjat követelnek az adatok helyreállításáért. Ez pedig 2020-hoz képest 30%-os növekedést jelent.

Mivel a kibertámadások gyakorisága világszerte emelkedő tendenciát mutat, a magyarországi cégeknek is fel kell készíteniük számítógépes rendszereiket a hasonló támadások elkerülésére, kivédésére. A lehetőségekről kérdezze a Kerubiel kibervédelmi szakembereit, akik személyesen is megtalálhatók lesznek jövő héten az Infotér Konferencián.

Forrás