A koronavírus-járvány az élet minden területén nyomot hagyott. Nem volt kivétel ez alól egyetlen cég vagy gyártó sem. A vírushelyzet miatt hazaküldött munkavállalók, a home office kialakításának szükségessége jelentős leterhelést okozott az informatikus szakemberek számára, és átalakította az fejlesztések hangsúlyait és az innovációs irányokat.

A Gartner technológiai kutatása kirajzolja a legújabb trendeket, melyek meghatározzák a technológiai stratégiákat 2021-ben.

A fejlesztések egyik kiemelt irányát az ún. “kibervédelmi háló” jelenti. E kifejezést azon cégekre vonatkoztatják, amelyek aszerint alakítják át hálózataikat, rendszereiket és alakítják ki a hozzáférési jogosultságokat, hogy azok alkalmasak legyenek a mobil és távolsági munkavégzésre.

A hálózatos kialakításhoz kapcsolódik az a szemlélet is, mely kilapítja a hierarchikus szervezeti felépítéseket, és egy kevésbé központosított irányba mozdul el az informatika és a biztonság terén is. A Gartner kutatói hangsúlyozták, hogy a cégek egyik kiemelt feladata lesz a közeljövőben, hogy képessé tegyenek “bárkit és bármit, hogy biztonságosan hozzáférjen a digitális eszközökhöz és használja azokat, bárhol tartózkodjék éppen, és biztosítsa az ehhez szükséges biztonsági szintet.”

A technológia fejlesztésekkel szemben elvárás lett, hogy “helyfüggetlenek” legyenek, vagyis az IT és biztonsági megoldásoknak bárhol és bármikor elérhetőeknek kell lenniük.

Az elmúlt évek során már látszott, hogy egyre sürgetőbb szempont lett, hogy az adatokat akkor is biztonságosan meg tudjuk osztani, ha megbízhatatlan a környezet. A decentralizált gépi tanulás, a homomorfikus titkosítás, a nullaismeretű bizonyítás, stb. mind-mind a biztonságot és a céges adatok védelmét szolgálják.

A MicroFocus felmérése szerint, melyet kifejezetten nagy cégek 410 informatikai biztonsági vezetőjének bevonásával végzett, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában és Angliában jelentősen megnövekedett a biztonsági eszközök és folyamatok iránti kereslet.

Habár a mesterséges intelligencia alkalmazása még gyerekcipőben jár, a cégek 93%-a használja a kibervédelem terén, hogy időben felismerjék a fenyegetettségeket. 11 egyéb eszközt is felsorolnak a beszámolóban (hálózatelemzés, automatizáció, fenyegetettség aktív keresése, viselkedésanalízis, stb.), melyeket már most a cégek fele használ, a következő évben pedig már 80%-uk tervezi, hogy alkalmazni fogja.

Mivel a kibervédelmi fenyegetettség nem csökken, inkább növekszik, viszont nincs elegendő szakember az elemzésükhöz és felismerésükhöz, egyre nagyobb az igény a robotok és az automatizáció iránt.

A Kerubiel szakemberei több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek az IT-biztonság és adatvédelem terén, illetve a mesterséges intelligencián és automatizáción alapuló biztonsági megoldások felesztésében. Gondoskodjék időben cégének és adatinak biztonságáról, kérje szakembereink segítségét!