2019. december 2-án került megrendezésre az I. Kerubiel Szakmai Nap, melynek fókuszában a Mesterséges Intelligencia, ill. Magyarország kiber- és adatvédelmi felkészültsége állt.

Magyarország Mesterséges Intelligencia Akcióterve októberben került elfogadásra. Az Akcióterv részleteit Hörömpöli-Tóth Levente, a Mesterséges Intelligencia Koalíció kommunikációs vezetője ismertette keynote előadásában.

A MI már mindenki zsebében, otthonában megtalálható, mégsem vagyunk tudatában. Az Akcióterv kiemelt célja a mesterséges intelligencia jelenlétének és mibenlétének társadalmi tudatosítása, ill. a magyar lakosság felkészítése a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kihasználására.

Hamarosan elkezdi munkáját a Kiválósági Központ és a MI Lab, mely az akadémiai szférát fogja át, hogy az ötletektől egészen a kivitelezésig támogassa a magyarországi MI kutatást.

A MI fejlesztéséhez rendkívül sok és minőségi adatra van szükség. Magyarországon is létre kell hozni adatpiaci tereket, adatvagyon ügynökséget, hogy az elérhető közadatokat fel lehessen használni kutatási célokra.

2020-ban indul az AI Challenge, mely egy finn minta alapján felépített alapozó MI-kurzus. Mivel a lakosság leginkább félelemmel fogadja a mesterséges intelligenciával kapcsolatos híreket, és tart attól, hogy az új technikának köszönhetően veszélybe kerül a munkahelye, az oktatás során kiemelt hangsúlyt kap a lehetőségek és kapcsolódási pontok ismertetése. 2020 végére várhatóan már százezer magyar fogja elvégezni a képzéssorozatot.

A Csodák Palotájába tervezett állandó MI kiállítás, mely élménytechnológiák segítségével hozza közelebb a látogatókhoz a MI-t. A tervek szerint több mint egymillió ember fogja végignézni a kiállítást.

Az előadás ide kattintva meghallgatható.