Szükségünk van egyáltalán bébiőrre? Nem fölösleges a kérdés, hiszen egy egészséges csecsemő olyan intenzitással tud sírni, hogy még a második szomszédunk is meghallja a pincében.

A bébiőr egyik legfőbb célja, hogy megelőzze a bölcsőhalált. Vagyis a szülő akkor is figyelemmel tudja kísérni gyermekét, amikor éppen alszik, és riasztást kapjon, ha kimarad a lélegzete, hogy azonnal a segítségére tudjon sietni.

Ezenkívül a későbbiekben is megnyugtatja a szülőt, aki nem egy helyiségben tartózkodik gyermekével, hogy látja vagy hallja, ha a kicsi felébred vagy elunja a játékot. Könnyebben tud baráti társaságot fogadni, dolgozni, kertészkedni, ha nem kell tízpercenként benézni a gyerekszobába.

A bébiőr mindezen jótétemények mellett számos veszélyforrást hordoz a szülők számára. Az eszközök ugyanis az adminisztrációt és ügyfélszolgálatot segítendő kódokat, adatokat tartalmaznak, melyek a felhasználó előtt rejtve vannak, a hackerek számára viszont hozzáférést tudnak biztosítani a kamerához.

Számos eszköz Wi-fi hozzáféréssel rendelkezik a könnyebb kezelhetőség érdekében, ugyanakkor hiányzik belőlük a megfelelő titkosítás. Ha a szülők mindemellett nem változtatják meg a gyárilag kapott jelszót, szintén esélyt adnak egy idegennek, hogy a gyermekük közelébe férkőzzön.

Mivel a bébiőrök egy része megőrzi a gyerekszobában rögzített videó- és hangfelvételt, és azt a felhőben tárolja, lehetőséget kínál arra is, hogy egy rosszindulatú hacker megfigyelje a gyermeket és beszéljen hozzá, akár a szülő hangján. Ettől kezdve pedig már cseppet sem mulatságos a történet.

Érdemes tehát mérlegelni az eszköz kínálta előnyöket és a hátrányokat, s amennyiben úgy döntünk, hogy szükségünk van bébiőrre, válasszunk megbízható gyártótól származó biztonságos eszközt, például a Wired ajánlása alapján.

Majd tartsuk be a legalapvetőbb biztonsági szabályokat:

  • A bébiőrt egyenesen a gyártótól szerezzük be, ne vásároljunk használt terméket.
  • Használatbavétel előtt regisztráljuk az eszközt, hogy mindig megkapja a szükséges sofware frissítéseket.
  • Változtassuk meg a gyárilag kapott jelszót.
  • A routerünket is védjük jelszóval.
  • Tegyük biztonságossá az otthoni wi-fi-t (WPA2, titkosítás, SSID).
  • Amikor nem haszáljuk, kapcsoljuk ki a bébiőrt.