2019. december 2-án került megrendezésre az I. Kerubiel Szakmai Nap, melynek fókuszában a Mesterséges Intelligencia, ill. Magyarország kiber- és adatvédelmi felkészültsége állt.

Dr. Laki Lajos ügyvéd a közelmúlt legnagyobb adatszivárgási és adatvédelmi eseteiből szemlézett. Olykor elegendő volt egy titkosítatlan pendrive elvesztése, egy hackertámadás, az adatok törlésének elmulasztása, vagy egy téves címre küldött SMS, hogy több tízezer, vagy akár 14 500 000 eurós bírságot kapjanak hotelek, kórházak, légitársaságok, kormányzati intézmények.

“Az adatkezelő és az adatfeldolgozó (…) megfelelő technikai és szervezési intézkedéseket hajt végre annak érdekében, hogy a kockázat mértékének megfelelő szintű adatbiztonságot garantálja” – bárcsak meg tudnánk valósítani ezt az Uniós szabályt. Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb esetben hacker sem kell az incidenshez, elég egy kis figyelmetlenség – hallhattuk dr. Laki Lajostól.

Mások hibái a mi okulásunkra vannak. A felkészülést mindig segíti, ha nemcsak a lehetőségeket vesszük figyelembe, hanem a gyenge pontokat is. A Kerubiel Szakmai Napján visszatérő téma volt az oktatás és az információbiztonsági tudatosság kialakításának szükségessége, mert e területeken nagy hiányosságokat lehet tapasztalni a magyar lakosság körében.

Dr. Laki Lajos ügyvéd átfogó ismeretekkel és széleskörű tapasztalattal rendelkezik az informatika, a telekommunikáció és az adatvédelem területén. Az elmúlt években teljes körű tanácsadással járult hozzá többek között a pénzügyi, telekommunikációs, HR, lap- és könyvkiadó, építőipari és gyártó ágazatok adatvédelmi megfeleléséhez.