All-electric ID. BUZZ 

Németország új törvényt hozott, mely szerint 2022-től  közúti forgalomba hozhatók az önvezető járművek. E törvény teret biztosít a gyártóknak, hogy az automata rendszereknek egyre nagyobb hangsúlyt szenteljenek a fejlesztéseik során.

Az önvezető járművek tesztelése jelenleg is megengedett Németországban, a törvény viszont ezentúl lehetővé teszi majd, hogy humán biztonsági felügyelet, azaz emberi közreműködés nélkül is közlekedjenek.

A törvény, melyet múlt héten fogadott el a német parlament alsóháza, speciális figyelmet szán a 4-es szintű autonómiával rendelkező járműveknek, melyeket bizonyos feltételek és körülmények között a számítógép vezeti. E magas szintű autonómiával rendelkező járművek használatát csak Németország egyes térségeiben engedélyezték.

“A jövőben az önvezető autók országszerte szabadon közlekedhetnek anélkül, hogy fizikailag is jelen lenne bennük egy sofőr, aki bizonyos közlekedési helyzetekben átvenné az irányítást”, olvasható a törvényben. A német kormányzat el van szánva a további lépésekre, hogy részletesebb szabályozással segítse e technológiákban rejlő lehetőségek maximális kihasználását és társadalmi elfogadását.

A törvényt természetesen még el kell fogadnia a német felsőháznak is, hogy  megvalósulhasson e kezdeményezés, miszerint a tömegközlekedésben, a szállítmányozásban, munkahelyi közlekedésben, a betegszállításban az önvezető járművek is aktív szerepet vállaljanak.

Azon cégeknek, akik önvezető járműveket terveznek üzemeltetni Németországban számos szabályozásnak kell eleget tenniük, például felelősségbiztosítással kell rendelkezniük és képesnek kell lenniük arra, hogy távolról is leállítsák az automata működését.

Némely cég jelenleg is Németországban teszteli a járműveit. Az Argo AI a Müncheni Repülőtéren található LabCampus innovációs központban teszteli az önvezető autóit. Tavaly júniusban nyitotta meg a cég az európai központját, idén nyáron pedig a Volkswagennel közösen hoz létre egy új helyszínt, ahol a VW ID.Buzz elektromos furgont tudják majd tesztelni.

Az informatikai biztonság immár megkerülhetetlenné vált az autóiparban is, hiszen az információs technológia végigkíséri és támogatja a tervezés, a gyártás és a terméktámogatás minden egyes folyamatát az autóipar területén. Az autóiparban különösen is erős az igény a mindent átfogó biztonságra: az OEM gyártók előírják, hogy a beszállítóktól kezdve folyamatosan,  kézzelfogható bizonyítékokkal kell rendelkezni az információbiztonsági követelményeknek való megfelelésről.

Az autóipari vállalatok megbízható értékelési folyamatának létrehozása céljából a Verband der Automobilindustrie (VDA) létrehozott egy értékelési és cseremechanizmus eszközt, ez a Trusted Information Security Assessment Exchange (TISAX).

A Kerubiel TISAX-konzultációs szolgáltatása professzionális támogatást nyújt Ügyfeleinek. Bővebb tájákoztatásért, keresse munkatársainkat!

Forrás