A FireEye-t egy olyan precízen kidolgozott hackertámadás érte, mely azt sejteti, hogy egy másik ország kormányzati megbízásából történt. A kibervédelmi cég CEO-ja, Kevin Mandia kedden személyesen számolt be az esetről az amerikai Hírszerzési Szenátusban. A nyomozók szerint Oroszország a valószínűsíthető támadó.

Kevin Mandia keddi megszólalásában kiemelte, hogy a támadás sokkal kifinomultabb volt, mint az eddigi tipikus támadások, melyekkel már találkozott a FireEye. Ennélfogva kijelenthető, hogy “egy felsőkategóriás támadó képességekkel rendelkező ország” tud csak ilyesmit kitervelni és végrehajtani. Erre utalnak az alkalmazott technikák, a működési és biztonsági rendszerek.

A kibervédelmi cég nem gyanusított név szerint egyetlen országot sem, de a Washington Post és a Wall Street Journal  saját forrásaikra hivatkozva azt állították, hogy a szövetségi nyomozók szerint Oroszország a feltételezett támadó.

A 2004-ben alapított FireEye-nak világszerte több, mint 10 000 ügyfele van, köztük óriásvállalatok és kormányzati szervek.

A támadók hozzáfértek a FireEye belső rendszereihez és ellopták a Red Team eszközeit, melyekkel a FireEye a saját felhasználóinak biztonságát teszteli. A cég azt jelezte, hogy eddig nem tapasztalták semmilyen jelét annak, hogy ezeket az eszközöket bárki is használta volna azóta.

Kevin Mandia elmondása szerint a támadók a cég kormányzati felhasználóinak adatai után is kutattak, ám eddig nem találtak arra utaló jelet, hogy sikerrel járt volna ezen erőfeszítésük.

A FireEye időközben olyan ellenintézkedéseket foganatosított, melyek megakadályozzák az ellopott Red Team eszközök felhasználást és megvédik felhasználóik adatait.

A cég együttműködik az FBI nyomozóival, hogy felderítsék a támadókat. A FireEye nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor történt a támadás, illetve mikor szereztek róla tudomást.

Kis és nagy cégeket egyaránt ki vannak téve a hackertámadások lehetőségeinek. Gondoskodjon Ön is cége és ügyfelei biztonságáról! Kérje a Kerubiel szakértőinek segítségét, hogy a legújabb és leghatékonyabb eszközökkel felkészítsék vállalatát e támadások kivédésére!

Forrás