Theo Bertam, a TikTok európai kormányzati kapcsolatok igazgatója, szeptember 22-én beszélt Anglia és Észak-Írország döntéshozóival. Az apropót a 420 millió eróba kerülő beruházás szolgáltatta, mellyel a vállalat 2021-re egy adat telepet kíván létrehozni Írországban az európai adatok tárolása számára.

A TikTok jelenleg az Egyesült Államokban és Szingapúrban tárolja az európai felhasználók személyes adatait, mely nem jelent megnyugtató megoldást az európai adatvédelmi szakemberek szerint, mivel az említett országok adatvédelmi szabályozása jóval enyhébb az európainál.

Theo Bertram első körben arról beszélt, hogy az írországi központban csak az elindulását követő európai adatok kerülnek, a korábbiak maradnak eddigi helyükön. Később a TikTok egy másik szakembere pontosította Theo Bertram megjegyzését, és kijelentette, hogy az összes európai adatot (vagyis az eddig összegyűlt és a későbbiekben keletkezőt) Írországban fogják tárolni. Bár amikor az adatok migrációjának mikéntjére kérdeztek rá a szakemberek, a TikTok képviselői még nem tudtak pontos választ adni.

Az írországi adat telep valóban megoldást jelenthet a TikTok eddigi adatkezelési problémáira, de addig is míg elkészül, a szakemberek nem látják biztosítottnak az európai felhasználók személyes adatainak megfelelő védelmét.

Az Egyesült Államokban az adatkezelési kérdéseket a TikTok az amerikai Oracle céggel kötött “tech partnerség” segítségével úgy tűnik, meg tudja oldani, ugyanis az Oracle fogja ellenőrizni a cég amerikai felhőbeli műveleteit.

Ez az együttműködés viszont Európában könnyen az ellenkező hatást érheti el, ugyanis az egyik adatvédelmi alapítvány pont a múlt hónapban jelentette be, hogy pert indít az Oracle ellen több millió holland felhasználó adatainak jogszerűtlen kezelése miatt.

Bár a TikTok képviselői többször is elnézést kértek múltbeli hibáikért és késznek mutatkoztak mind az együttműködésre, mind a hibák gyors kiküszöbölésére, a törvényhozókban maradtak még fenntartások az üggyel kapcsolatban

A munkavállalók által letöltött számos alkalmazás jelenthet veszélyt a személyes vagy céges adatok számára, a home office esetében különösen is jelentős ez a veszély. Kérje a Kerubiel tapasztalt szakértőinek segítségét, hogy cégét és munkatársait megfelelően fel tudja készíteni értékes adataik védelmre!

Forrás