A technikai vívmányok felhasználása sosem volt egycélú. Eredetileg a hadsereg számára készült katonai fejlesztések találták meg helyüket a civil, mindennapi életben az internettől, a duct tape-en át a napszemüvegig. Lelkes fejlesztők és amatőrök próbálják folyamatosan szélesíteni az it-eszközök alkalmazási lehetőségeit is a régi diafilmek digitalizálásától a káposzta szeletelésig. Miért lenne ez másképp az arcfelismerő rendszerekkel?

Christopher Howell egy 41 éves autodidakta programozó, aki számos tüntetés aktív résztvevője volt az elmúlt években. Korábban is érdekelték a neurális hálózatok, és a mesterséges intelligencia adatalapú képzése, amikor például képek alapján hoz meg bizonyos döntéseket. Június közepén egy tüntetésen a rendőrség könnygázzal fújta le Howellt, aki ezt követően olyan arcfelismerő terméken kezdett el dolgozni, mely képes beazonosítani az inkognitóban levő rendőröket is.

“Ez egy olyan ötlet, amilyen a reggeli zuhanyzás közben szokott bevillanni az embernek, és pont a szakmám és az engem jelenleg leginkább foglalkoztató téma metszetében volt” – nyilatkozta Howell.  “Fontos az elszámoltathatóság. Tudnunk kell, hogy ki és mit csinál, ahhoz hogy kezelni tudjuk.”

A végrehajtó szervek már eddig is alkalmaztak arcfelismerő rendszereket, hogy kiszűrjék a bűnözőket. Ehhez kormányzati adatbázisok fotóit használták, vagy az interneten szabadon hozzáférhető fényképeket. Az aktivisták viszont most fordítottak egyet a folyamaton, és olyan esközöket kezdtek el kifejleszteni, mellyel felfedhető a rendőrök és egyéb testületek tagjainak identitása, és szükség esetén bizonyítékként felhasználható ellenük.

Az arcfelismerő rendszerek alkalmazása nemcsak kivitelezési, de számos törvényi és etikai kérdést is felvet. Amennyiben szeretne ezekről bővebb tájékoztatást kapni, keresse a Kerubiel szakembereit!

Forrás