2019. december 2-án került megrendezésre az I. Kerubiel Szakmai Nap, melynek fókuszában a Mesterséges Intelligencia, ill. Magyarország kiber- és adatvédelmi felkészültsége állt.

Dellei László főszervező és a Kerubiel Kft. vezetője átfogó információbiztonsági körképet nyújtott a Szakmai Nap résztvevőinek a már jelenlevő és a ránk váró veszélyekről.

IoT eszközök tömeges spamüzeneteket küldő email-szerverré alakítása mellett megjelent ezen eszközök botnetként való használata is, melyekkel DDoS támadásokat lehet kivitelezni.

A legtöbb cég az általa gyártott IoT eszközöket default jelszavakkal látja el, vásárlói figyelmét pedig nem hívja fel kellőképpen ezek azonnali megváltoztatásának szükségességére. Mivel az alapértelmezett jelszavak könnyen hozzáférhetőek, az egyik legnagyobb biztonsági fenyegetést jelentik.

Ébernek kell lennünk, amikor belépünk az 5G piac világába, ahol eszközeink már a routereket megkerülve is kapcsolódni tudnak a hálózathoz, kiiktatva ezzel egy védelmi faktort.

A MI rosszindulatú felhasználása, a deep fake világa egyre inkább behálózza hétköznapjainkat, befolyásolja döntéseinket, irányítja érdeklődéseinket. Miközben egy cikk kapcsán a hozzászólásokat olvassuk, emberi gondolatok helyett algoritmusok vitájának lehetünk szemtanúi.

A Kerubiel Kft. széleskörű szolgáltatási kínálatának köszönhetően számos IT-céget, pénzintézetet, kórházat és oktatási intézményt tudhat az ügyfelei között. A közös munka során felhalmozott tapasztalatból az előadó stratégiai és gyakorlati területeken is releváns szempontokat emelt ki.

Az előadás ide kattintva meghallgatható (33. perctől)