A virtuális valóság sokkal több, mint videójáték vagy művészeti projekt. A Szilícium-völgy a virtuális világok létrehozásában látja például a politikai problémák megoldását. Miközben egyre növekszik a gazdasági egyenlőtlenség, természeti katasztrófák sújtják az országokat, politikailag instabil a kormányzás, egyre nagyobb az igény a virtuális valóságra, melybe elmenekülhetünk a fájdalom és a szenvedés elől.

John Carmack, a Doom alapítója és az Oculus korábbi CTO-ja nyilatkozta 2020-ban: “A VR azt ígéri, hogy mindenki létrehozhatja azt a világot, amit szeretne. A Földön lehetetlen, hogy mindenki megkapja mindazt, amire vágyik. Nem lehet mindenkinek saját szigete, mint Richard Bransonnak. Az emberek áltatában negatívan reagálnak, amikor a gazdaság kerül szóba, pedig az csak az anyagi források elhelyezéséről szól. Döntéseket kell hozni arról, hogy mi hova kerül. Gazdaságilag sokkal több értéket lehet kínálni és sokkal több ember számára a virtuális valósággal.”

Természetesen a VR vonzó menekülő utat jelent, ugyanakkor nem oldja meg a világ gondjait. A nehézségek továbbra is jelen lesznek, egészen addig, amíg nem lépünk fel határozottan és hatékonyan a szegénység, a környezetszennyezés és a totalitarianus politikai rendszerek ellen.

A VR széleskörű bevezetése előtt egyelőre számos akadály áll. Elsőként például a költségei. A VR ugyanis drága. A Valve headsetje, a Valve Index 1000 dollárba kerül. Az olcsóbb változatot képviselő Facebook Oculus Quest 2 pedig 299 dollár. A játékokhoz megfelelően felszerelt számítógépek is kellenek. A technikai részeken túl, elegendő fizikai tér is szükséges a játékokhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan lehessen mozogni.

Egészségileg sem mindenki alkalmas a VR használatára. Van, akinek szédülést, hányingert, kimerültséget okoz. Van, aki olyan fogyatékossággal él, mely lehetetlenné teszi számára a bekapcsolódást, bár a techcégek óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy minél többek számára hozzáférhetővé tegyék a játékokat.

Természetesen ezek még a korai időszakkal járó nehézségek, pont mint egykor a videójátékok esetén. Csakúgy mint a beállítások pontosítása és a hardver átkonfigurálása az optimális élményért. Elegendő pénz, tér és idő nélkül nem élvezhetjük a VR-ben rejlő lehetőségeket. Hamarosan a legtöbb problémát orvosolni tudjuk, és a felszerelések árai is meredeken csökkenni fognak.

A virtuális világok mindemellett biztonsági kérdéseket is felvetnek. A VR tulajdonosai és irányítói ugyanis azok a techcégek lesznek, amelyek megteremtik azokat. A világot az alkotók, nem pedig a későbbi résztvevők alakítják. Azt pedig biztosra vehetjük, hogy a cégek előbbre helyezik a gazdasági érdekeiket, mint a játékosok egyéni szempontjait.

A Mátrix valósága egyre közelebb van hozzánk, amikor a magánéletünktől elbúcsúzhatunk, és mégis jobban érezzük magunkat, mint bármikor. Sőt az előttünk álló lehetőségek is óriásira tágulnak, elég ha például a Neuralinkre gondolunk, arra az ember és számítógép közötti interface-re, melyen Elon Musk dolgozik.

Carmack mindenesetre bizakodó a jövővel kapcsolatban: “Az ember minden cselekedetével megváltoztatja maga körül a világot. Légkondícionált házakban élünk például. Az emberek pedig általában nem mondják azt, hogy “ó jaj, a légkondícionáló miatt nem érezzük a valós környezeti hőmérsékletet…”. Ilyen az ember,  a világot a saját akaratához akarja szabni.”

A Kerubiel hisz abban, hogy érdemes a VR-ban rejlő lehetőségeket kiaknázni, miközben kiemelt gondot fordít a megfelelő adatvédelemre és biztonságra. Keresse szakembereinket a bővebb tájékoztatásért!

Forrás