Még alig telt el egy hónap a Colonial Pipeline hackertámadása óta, mely óriási üzemanyagellátási gondot okozott az Amerikai Egyesült Államok területén.És itt az újabb kibertámadás, mely ezúttal a húsipar kiemelkedő szereplőjét, a JBS-t érte, mely egyike a legnagyobb nyersanyagellátóknak.

A JBS számos üzemének működését fel kellett függeszteni egy időre Amerikában, Kanadában és Ausztráliában, mivel a számítógépes rendszereket biztonsági okokból azonnal le kellett állítani, amint észlelték a támadást. A kár óriási. Számos üzletben és élelmiszerláncnál (többek közt például a McDonald’snál) várható fennakadás a húsellátás bizonytalansága miatt.

A jelenlegi hackertámadás ismét rámutatott arra, hogy a kibervédelem megerősítése minden ország számára elsődleges nemzetbiztonsági feladatot kell, hogy jelentsen. Egy-egy zsarolóvírus a megfelelő számítógépes rendszerbe kerülve súlyosan veszélyeztetheti a lakosság ellátását, sőt egészségét is.

A JBS a világ legnagyobb húsfeldolgozója, mely 250 000 embert foglalkoztat világszerte. A jelenlegi támadás az észak-amerikai és ausztráliai szerverek ellen irányult. A cég szóvívője szerint a kár helyrehozható, mert a backup rendszereiket nem érintette a vírus. A támadást észlelve a JBS azonnal leállította a megfertőzött számítógépes rendszereket, értesítette az állami hatóságokat és egy külsős céggel elkezdett dolgozni a helyreállításon. Az eset következtében egyes vágóhidakat is bezártak, a munkásokat hazaküldték, az állítokat visszaszállították a gazdáikhoz.

A Fehér Ház egyik szóvívője, Karine Jean-Pierre szerint a hackertámadás olyan “bűnszervezethez köthető, mely valószínűleg Oroszországban működik. A Fehér Ház közvetlenül az Orosz kormányzattal vette fel a kapcsolatot ez ügyben, és azt az álláspontot képviseli, hogy egy felelős állam nem nyújthat menedéket zsarolóvírussal dolgozó bűnözőknek”.

A zsarolóvírusok mögött általában gazdasági nyereségvágy húzódik meg. A Colonial Pipeline 4,4 millió dollárt fizetett ki a támadóknak, hogy ismét hozzá tudjanak férni saját rendszereikhez. Míg valószínűleg a jelen esetben sincs szó politikai indíttatású támadásról, az országok erkölcsi kötelessége, hogy felvegyék a harcot a területükön élő bűnözői hacker-csoportokkal, melyek függetlenségüknél fogva potenciális veszélyt jelentenek a világ bármely pontján működő cégek vagy kormányzatok számára.

A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha az áldozatok nem fizetnének, mert így nem érné meg a támadóknak a zsarolóvírussal vesződés. Ez azonban az idő rövidsége és a helyzetek súlyossága miatt általában nem kivitelezhető. A hatóságok ezért arra próbálják összpontosítani az erejüket, hogy nyomon kövessék a kriptovaluták áramlását, és megakadályozzák azok átváltását valódi pénzzé.

Ha többet szeretne tudni arról, miként védheti meg számítógépes rendszereit a különböző kibertámadások ellen, keresse munkatársainkat. A Kerubiel szakemberei évtizedes nemzetközi tapasztalattal állnak az Ön szolgálatára.

Forrás