2019. december 2-án került megrendezésre az I. Kerubiel Szakmai Nap, melynek fókuszában a Mesterséges Intelligencia, ill. Magyarország kiber- és adatvédelmi felkészültsége állt.

Az adatkezelés nem más, mint egy minőségbiztosítási folyamat, mely garantálja az adat minőségét, annak teljes életszakaszában: az adat elérésétől, felhasználásától, annak fejlesztésén és védelmén át annak törléséig.

Hallai Szabolcs előadásában kiemelte, hogy minden cég és DPO alapvető érdeke, hogy rendelkezésére álljon egy olyan rendszer, melyben világosan nyomon követhető, hogy ki, melyik adattal, mikor, milyen körülmények közt és mely módszerek alkalmazásával mit tett.

COBIT 2019  az elmúlt 25 év legjobb informatikai vállalatirányítási gyakorlatait és eredményeit figyelembe véve dolgozta ki az ISACA a COBIT 2019-t, mely magába foglalja a legújabb tudo

mányos eredményeket, sőt útmutatást ad ezek átültetésére a tervezés és végrehajtás területein. A COBIT 2019 a legújabb terminológiákat és alapelveket használva építi fel az alapmodellt és a keretrendszert, melyet kiegészít 40 IT vállalatirányítási céllal, megteremtve ezáltal az egyik leghatékonyabb platformot.

A teljesítménymenedzsment rendszer is frissítésre került, és immár lehetővé teszi például a képességmérések rugalmas használatát. A COBIT nem csupán az informatikai rendszert tartja a szeme előtt, hanem mindazokat a faktorokat, melyek szükségesek egy cég számára ahhoz, hogy elérje kitűzött céljait.

Hallai Szabolcs, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal információ biztonsági vezetője és adatvédelmi tisztviselője, a Kerubiel Szakmai Napján a lendületes előadása során nem csupán a COBIT, ITIL, ISO 27k rendszereket ismertette, hanem áttekintette az adatkezeléssel kapcsolatos leglényegesebb feladatokat, melyek az energiaszektorban, ill. más, nagyobb adatvagyonnal rendelkező cégeknél dolgozó adatvédelmi tisztviselők előtt állnak. 

Az előadás ide kattintva elérhető.