A kialakult világjárvány mindannyiunkat komoly megpróbáltatások elé állít nap mint nap. Különösen igaz ez a frontvonalban dolgozó állami és egészségügyi apparátusra.

Ugyanakkor a jelenlegi felfokozott helyzetet számos csaló és bűnözői csoport igyekszik kihasználni mind a fizikai, mind a kibertérben. Csak néhány példa az utóbbira az elmúlt napokból:

  • A brnói egyetemi kórházat március 13-án reggel hackertámadás érte, ezért a kiírt műtéteket el kellett halasztani, a betegeket pedig más kórházakba szállították. A cseh Nemzeti Kiber- és Információvédelmi Hivatal (NÚKIB) még nem tudott nyilatkozni a támadás pontos természetéről. Jelenleg annyit lehet sejteni, hogy valószínűleg ransomware-ről van szó.
  • WHO meghackelése, ahol „csak” felhasználói azonosítókat próbáltak megszerezni a csalók (de hasonló eseteknek ennél sokkal súlyosabb következményei is voltak, amikor például életveszélyt okozó kimenetele volt a támadásnak).

Miközben a koronavírus elleni küzdelem leköti az egészségügyi dolgozók figyelmét, pont ők tudnak a legkönnyebben a hackerek csapdájába esni, akik hiteles vagy kormányzati forrásnak feltüntetve magukat fontos új információkat kínálnak.

A fentiek miatt cégünk életre hívta a Hungarian Cyber Security Aid (HCSA) kezdeményezést, amely elsősorban az egészségügyi szektort szeretné támogatni és ellátni megfelelő információval a támadások előrejelzésére és kivédésére vonatkozóan.

Szakértőink komoly nemzetközi ethical hacking és biztonsági elemző tapasztalattal rendelkeznek. Önkénteseink magyar állampolgárok, és elkötelezettek a feltétel nélküli segítség nyújtásában.

Amiben tudunk segíteni:

  1. Külső sérülékenységi vizsgálat
  2. Remote munka felülvizsgálata és tanácsadás
  3. Biztonsági előrejelzések és tanácsadás (Threat Intelligence)

A jelentkezéseket, illetve érdeklődéseket a felajanlas@kerubiel.com email címen várjuk.