Code Review

A code review egy sofware minőségbiztosítási eljárás, melynek során egy vagy több szakember átnézi az adott software forráskódját, és megvizsgálja azt működés és a működés megszakítása közben.

A code review-nak többféle célja lehet:

  • Kód minősége – a kód formai fejlesztése (olvashatóság, egységesség, érthetőség, stb.)
  • Hibakeresés – a kód javítása, különös tekintettel annak helyességének, megoldási módszereinek, működésének, sérülékenységének, esetleges beépült vírusok ellenőrzésére
  • Tudástranszfer – a szakértő és a kód szerzője egyeztetnek a kód felépítéséről, a különböző megoldási lehetőségekről, a minőségi elvárásokról, stb.
  • Közös felelősségvállalás – növeli a kód kapcsán a közös felelősség és a szolidaritás érzetét
  • Jobb megoldások – az egyeztetések során újabb és a specifikációnak még megfelelőbb megoldásokra bukkanhatnak a szakértők
  • Kötelező – bizonyos software-k esetében (például a légi irányításhoz kapcsolódóaknál) törvényi előírás a code review

Leggyakoribb fajtái:

  • Emailfolyam – a kódot emailben kapják meg a szakemberek, akik meglátásaikat is emailben osztják meg egymással és a kód szerzőjével
  • A vállon át – a kód szerzője a saját gépén bemutatja a kódot a szakértőknek, és elmagyarázza a mögöttes okokat és megfontolásokat. A szakértők pedig a helyszínen, a szerző vállán át vizsgálják a kódot, és fogalmazzák meg észrevételeiket, javaslataikat.
  • Technikai – software-alapú code review eszközök segítségével is történhet a kód felülvizsgálata. Ennek előnye, hogy egyetlen megjegyzés, megoldási javaslat sem veszik el, nincs helyhez kötve, több szakértő is végezheti egymástól függetlenül.

A code review a tesztelésen túl a finomabb, emberibb hibák és mulasztások kiszűrésére kifejezetten alkalmas. Már az a tény, hogy a programozást code review követi, képes arra, hogy precízebbé, találékonyabbá, figyelmesebbé tegyen egy programozót, hiszen senki sem szeretne kínos helyzetbe kerülni a kollégái előtt.

Kiemelt híreink

Elérhetőségeink

Ha nem szeretne biztonsági réseket cége információs és informatikai biztonsági rendszerén, kérje szakembereink segítségét, és számoljon le valamennyi kockázati tényezővel! Munkatársaink nem Öntől különállóan, hanem Önnel és cége kijelölt munkatársaival együtt alkotják meg a vállalat számára legideálisabb rendszert.

Célunk, hogy a legköltséghatékonyabban végezzük el a cége számára legértékesebb munkafolyamatokat.