Pszichológiai manipuláció ( Social-engineering)

A pszichológiai manipuláció közkedvelt módszer, amikor olyan információkhoz akar valaki hozzájutni, amelyekhez nincs jogosultsága. Ezek lehetnek ügyféladatok, jelszavak, belépési kódok, banki utaláshoz szükséges azonosítók, stb.

A pszichológiai manipuláció két fő emberi tulajdonságot próbál meg kihasználni: ha segítséget kérnek tőlünk, megpróbálunk segíteni, ill. lehetőség szerint kerüljük a konfliktusos helyzeteket.

A pszichológia manipuláció leggyakoribb fajtái:

  • Adathalászat (phishing) – illetéktelenek megbízható partnernek feltüntetve magukat emailben vagy honlapon keresztül kérik jelszavak, céges, banki vagy személyes adatok megadását
  • Telefonos adathalászat (vishing) – hangüzeneten keresztül próbálják illetéktelenek rávenni a gyanútlan áldozatokat fonrtos információk megadására
  • Farmolás (pharming) – a felhasználókat olyan honlapra irányítják, mely megbízhatónak tűnik, s ott kell megadniuk személyes vagy céges adatokat
  • Leskelődés (shoulder surfing) – miközben a gyanútlan áldozat jelszavakat, kódokat, stb. gépel be, szóval tartják, s közben ellesik azokat.

A hibátlan informatikai rendszer még nem elegendő egy cég biztonságos működtetéséhez. Legalább ilyen fontos a munkatársak felkészültsége. Minden egyes munkavállalónak tisztában kell lennie a veszélyekkel, azok súlyával, és a legnépszerűbb manipulációs technikákkal.

A social engineering során szakembereink tesztelik a cég munkavállalóit, felhívják a figyelmet a sérülékeny pontokra, szükség esetén pedig vállalják a dolgozók oktatását az információvédelmet érintő pszichológiai manipulációk kivédéséről.

Kiemelt híreink

Elérhetőségeink

Ha nem szeretne biztonsági réseket cége információs és informatikai biztonsági rendszerén, kérje szakembereink segítségét, és számoljon le valamennyi kockázati tényezővel! Munkatársaink nem Öntől különállóan, hanem Önnel és cége kijelölt munkatársaival együtt alkotják meg a vállalat számára legideálisabb rendszert.

Célunk, hogy a legköltséghatékonyabban végezzük el a cége számára legértékesebb munkafolyamatokat.