ITIL-alapú üzemeltetés kialakítása

Az ITIL-alapú szolgáltatói szemlélet céges stratégiába illesztése megadja az ügyfelek számára a szolgáltatási folyamatok megértésének és nyomon követésének biztonságát és nyugalmát egyaránt.

A pontos fogalmi meghatározások, az egymásra épülő szolgáltatási, biztonsági, ellenőrző és fejlesztő rendszerek segítik a menedzsment és az ügyfelek számára a tájékozódást és a valós elvárások kialakítását, illetve megkönnyítik a folyamatok átláthatóságát és ellenőrzését.

Az ITIL az informatikai folyamatok kezelésére kifejlesztett módszertan, melyet az Egyesült Királyság Kormányzati Beszerzésekért Felelős Hivatala (OCG) dolgozott ki a gyakorlatban bevált legjobb módszerek (best practices) alapján.

Az ITIL bevezetésével megvalósítható:

  • gazdaságosan működő informatikai rendszer
  • objektíven értékelhetó informatikai szolgáltatások
  • gyors reagálás a változó szolgáltatási igényekre
  • megfelelő rendelkezésre állás (SLA)
  • biztonságos és megbízható informatikai rendszer

A módszer bevezetésével kialakítható a szolgáltatási folyamat egészének optimális működése:

  • Szolgáltatásstratégia – az új szolgáltatás bevezetésének megtervezési, megvalósítási, működtetési és fejlesztési folyamatának meghatározása, mely figyelembe veszi a rendelkezésre álló piaci lehetőségeket. A szolgáltatási portfólió mellett a pénzügyi menedzsment is szerves része a stratégiának.
  • Szolgáltatástervezés – a stratégia részletes kibontása, kapacitástervezéssel, ütemezéssel, üzemeltetési és informatikai biztonsággal, illetve a támogató folyamatokkal együtt.
  • Szolgáltatásváltozás – a megtervezett szolgáltatás megvalósításához a környezet módosítása is szükséges lehet. A változás- és verziókezelés, a konfigurációmenedzsment és a dokumentációkezelés szabályozása e fázis lényeges elemei.
  • Szolgáltatásüzemeltetés – a szolgáltatás gördülékeny, hibamentes és folyamatos működtetéséhez szükséges folyamatok garantálják a szolgáltatás minőségét. A rendelkezésre állás (SLA) meghatározása, az incidenskezelési és a katasztrófaelhárítási folyamatok kidolgozása e szakasz alapvető feladatai.
  • Szolgáltatásfejlesztés – a szolgáltatási szint mérése, menedzsmentje, beszámolók készítése segíti a szolgáltatási minőség folyamatos javítását és az ügyfelek igényeinek minél magasabb szintű kiszolgálását.

Kiemelt híreink

Elérhetőségeink

Ha nem szeretne biztonsági réseket cége információs és informatikai biztonsági rendszerén, kérje szakembereink segítségét, és számoljon le valamennyi kockázati tényezővel! Munkatársaink nem Öntől különállóan, hanem Önnel és cége kijelölt munkatársaival együtt alkotják meg a vállalat számára legideálisabb rendszert.

Célunk, hogy a legköltséghatékonyabban végezzük el a cége számára legértékesebb munkafolyamatokat.